- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.06.2013, 16:13)
- Andrei Dumitrescu
"Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria": Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor
Poliţia Română a demarat, joi, o campanie pentru prevenirea tâlhăriilor, după ce datele statistice ale ultimilor şase ani au demonstrat că majoritatea faptelor de acest gen se produc pe timpul verii, când victimele sunt îmbrăcate subţire şi îşi lasă bijuteriile la vedere.
Urmărește
601 afișări
"Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria": Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Campania, intitulată "Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria", a fost lansată, în Piaţa Universităţii din Capitală, de directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română, comisarul şef Constantin Stroescu, şeful Serviciului Infracţiuni Contra Patrimoniului din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, şi Liviu Ţurcanu, director de creaţie al companiei de comunicare Mercury360.
Potrivit comisarului şef Stroescu, datele statistice arată că cele mai multe tâlhării prin smulgerea de obiecte au loc în lunile iunie, iulie şi august.
Conform cifrelor deţinute de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în perioada 2006 - 2012, la nivel naţional, pe timpul verii s-au înregistrat aproape 700 de fapte de acest gen în timp ce iarna, primăvara şi toamna, media acestora scade cu aproximativ 100 de incidente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
Comisarul şef Stroescu a explicat că tâlhăriile prin smulgere reprezintă jumătate din numărul total al tâlhăriilor, iar victimele sunt, în cele mai multe cazuri, femeile şi copiii.
"De cele mai multe ori, infractorii smulg victimelor bijuteriile, poşetele şi telefoanele mobile, după ce le atacă pe stradă ori la urcarea sau coborârea din mijloacele de transport în comun. Pentru a nu deveni victimele tâlharilor, femeile nu trebie să poarte la vedere bijuterii cum sunt, de pildă, lănţişoarele din aur şi să evite să circule neînsoţite pe străzi pustii şi slab luminate sau să se urce în lift cu persoane pe care nu le cunosc", a explicat Stroescu.
Şeful Serviciului Infracţiuni Contra Patrimoniului, comisarul şef Aurel Călin, a explicat că, de cele mai mlte ori, tâlharii care se pretează la astfel de fapte sunt de obicei bărbaţi tineri, care nu au împlinit încă 25 de ani, mulţi dintre ei fiind chiar minori. Majoritatea au cel mult opt clase şi nu au serviciu. Aceştia "lucrează", de obicei, singuri şi jefuiesc persoane pe care nu le cunosc.
Potrivit lui Călin, tâlharii atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulţime şi îşi pierd urma. Atunci când atacă într-o staţie de transport în comun, infractorii îşi studiază victimele cu atenţie şi le atacă exact în momentul în care acestea se urcă în mijloacele de trasport.
Judiciaristul a menţionat că aproximativ jumătate din tâlhăriile prin smulgere de obiecte sunt rezolvate de către poliţişti, iar bijuteriile şi telefoanele mobile sunt, de multe ori, recuperate din casele de ament sau de la diverşi cumpărători, amatori de chilipiruri.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe