Filmuleţ despre violenţa din şcoli. Părinte: Dramatizarea e dusă la extrem, trebuia situaţie generală

Un scurtmetraj inspirat din fapte reale al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi, intitulat #FărăApărare şi în care este prezentat fenomenul privind violenţa în şcoli, a devenit viral pe reţelele de socializare. În rolul principal este actriţa Medeea Marinescu.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Filmuleţ despre violenţa din şcoli. Părinte: Dramatizarea e dusă la extrem, trebuia situaţie generală

Filmuleţ despre violenţa din şcoli. Părinte: Dramatizarea e dusă la extrem, trebuia situaţie generală

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi a realizat un filmuleţ intitulat #FărăApărare, în care este scos în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti, dar şi violenţa exercitată împotriva profesorilor. Filmul, care este inspirat din fapte reale, a devenit viral pe Facebook, după numai două zile de la lansare.

Actriţa Medeea Marinescu are rolul profesorului care este jignită de părinţi şi de elevi, drept pentru care vrea să renunţe la profesia de dascăl.

Profesorul spune că părinţii îşi asmută copiii împotriva dascălilor şi că îi este ruşine. „Am înţeles că şcoala e lipsită de orice putere şi mi-e ruşine de neputinţa mea”, spune actriţa Medeea Marinescu în film.

Costel Dobre, profesor de matematică, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a întâlnit astfel de situaţii, însă dascălii sunt expuşi atât reacţiilor elevilor, cât şi a părinţilor, prin legislaţia în vigoare.

“Ca profesor la clasă cu experienţă didactică direct, cu colegii, nu am întâlnit situaţii de genul acesta limită, ca inspector timp de 10 ani nu am întâlnit situaţii limită la disciplina Matematică, dar presiunea există dintr-un motiv simplu şi anume datorită faptului că profesorii sunt expuşi prin legislaţia în vigoare tuturor influenţelor din toate părţile, inclusive din partea părinţilor sau chiar a elevilor. Acum este de greu de găsit o cale de mijloc, fie mai lasă profesorul, fie mai lasă părinţii sau elevul din presiunile care le exercită unii asupra celorlalţi. Părerea mea este că de mulţi ani încoace, de cel puţin 10, legislaţia în vigoare a adulţilor nu este îndreptată decât împotriva lor, adică răul care se face de către un copil, cu sau fără voie nu poate fi corectat nici măcar de către părinte uneori”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costel Dobre, profesor de matematică.

Potrivit lui Costel Dobre, Ministerul Educaţiei trebuie să găsească o soluţie pentru acest fenomen.

„Doamna Medeea Marinescu este o făptură aproape angelică, (...) poate că dânsa ştie mai multe exemple din relaţiile pe care le are şi atunci are chiar cu nume şi prenume situaţii de genul acesta. Şi eu, ca profesor, resimt uneori această presiune şi Ministerul nu reuşeşte să găsească o variantă corectă”, a mai explicat profesorul.

Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care un profesor este agresat de elevi sau de părinţi ar putea fi presiunea notelor mari: pentru rezuultatele slabe, elevii dau vina pe altcineva pentru rezultatele slabe.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Părinţilor, Iulian Cristache, spune că filmul prezintă doar violenţa împotriva profesorului, deşi trebuia să ilustreze o situaţie generală, când şi elevii sunt agresaţi la clasă.

„Filmul este bine realizat şi şi-a atins scopul, dar dramatizarea este dusă la extrem. Din păcate, aici este marea noastră nemulţumire, are caracter unidirecţional adică acele cazuri de bullying înspre profesor. Din păcate ei trebuiau să prezinte o situaţie generală şi atunci noi nu aveam nimic împotrivă. Trebuiau să prezinte cazuri de bullying şi de la profesor către elevi, către părinţi - într-adevăr mai puţine. (...) Niciodată nu vom susţine violenţa în şcoală şi vorbesc cu caracter general. (...) Marea durere, repet, este că dramatizarea s-a dus la extrem şi a avut caracter unidirecţional”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache.

Potrivit reprezentantului părinţilor, iniţiatorii proiectului ar fi trebuit să prezinte şi câteva cazuri de elevi hărţuiţi de profesori.

„Din păcate un astfel de filmuleţ demolează multe punţi pe care noi încercăm să le creăm de câţiva ani prin acţiuni împreună cu profesorii, împreună cu sindicatele, cu elevii. (...) Sunt mult mai multe cazuri de violenţă a profesorilor asupra elevilor. (...) Suntem câinii de pază a legislaţiei şi apărăm interesele legitime ale părinţilor şi elevilor. Problema este de calitatea resursei umane în şcoală şi la nivel de familie, pentru că o familie educată nu ar proceda astfel. În al doilea rând nişte profesionişti ar trebui să ştie cum să procedeze“, a mai explicat Iulian Cristache.

“Primesc telefoane de la părinţi care doresc să mute copiii pentru că nu pot rezolva o situaţie punctuală cu anumiţi profesori, dar un profesor să plece dintr-o şcoală din cauza unui părinte sau a unui elev, vă spun sincer că nu ştiu”, a mai punctat Cristache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici