- Home
- Social
- ARAD, (18.11.2015, 12:44)
- , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţare europeană blocată pentru Mănăstirea Maria Radna, din cauza unui articol din The Telegraph - FOTO
Finanţarea pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, lucrări care se apropie de final, a fost blocată trei luni de Ministerul Dezvoltării, iar ulterior bugetul a fost redus, în urma unui articol publicat în The Telegraph, care a criticat lucrările, bazilica fiind comparată cu un castel Disney.
Urmărește
6005 afișări
Finanţare europeană blocată pentru Mănăstirea Maria Radna, din cauza unui articol din The Telegraph (Imagine: Marian Buga / Mediafax Foto)
Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Timişoara au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că finanţarea europeană pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, din oraşul arădean Lipova, a fost blocată timp de trei luni de Ministerul Dezvoltării, care a făcut o anchetă privind calitatea lucrărilor, după ce publicaţia The Telegraph a scris, în 2 august, că a fost distrusă arhitectura originală, iar bazilica arată acum precum un castel Disney.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 22:17
• Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 22:39
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
Autorul articolului susţinea că a fost alterat stilul baroc al bisericii prin culorile zugrăvelilor şi prin materialele folosite, afirmând şi că materiale originale au fost vândute în Germania, iar pe bazilică sunt acum ţigle roşii, industriale.
Publicaţia scria că mănăstirea din judeţul Arad este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele şi cetăţi care au fost modernizate "brutal" în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni.
Ulterior publicării articolului, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a respins acuzaţiile, aratând că nu s-au vândut materiale, care au fost depozitate pentru a fi refolosite.
Reprezentanţii Episcopiei arătau că proiectul s-a realizat "pe baza unor studii bine fundamentate ale situaţiei existente, având în vedere că monumentul a suferit multiple traumatisme şi modificări în ultimul secol (incendiu în 1923, o folosire improprie şi brutală a spaţiilor între 1948-2003, intervenţii neprofesioniste la tencuieli, la învelitoare, respectiv la pardoseli)".
Citeşte şi: Mii de oameni, printre care şi numeroşi oficiali europeni, la inaugurarea parţială a Mănăstirii Maria Radna
Directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timişoara, părintele Nicolae Lauş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că articolul "a adus atingere prestigiului bazilicii" şi "a provocat un blocaj financiar în derularea proiectului".
"Comparaţia cu un castel Disney a fost tendenţioasă, iar informaţiile publicate nu sunt reale. Cu toate acestea, Ministerul s-a autosesizat şi ne-a trimis o comisie specializată pe monumente istorice să verifice toate lucrările. Timp de 90 de zile, plăţile pentru cererile noastre de rambursare au fost blocate, iar răspunsul primit după anchetă a fost parţial favorabil. Deşi au fost deblocate fondurile, s-a aplicat o corecţie financiară de cinci la sută la întregul proiect, ceea ce înseamnă o pierdere de peste un milion de lei plus TVA. Am contestat această reducere de buget", a declarat părintele Nicoale Lauş.
Conform sursei citate, "nuanţele folosite la faţade respectă culorile originale", iar proiectul de restaurare a fost avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
El a precizat că Episcopia a finanţat lucrările pe perioada blocajului, pentru a nu se întârzia proiectul, aşteptând acum rambursarea sumelor cheltuite.
Directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timişoara a adăugat că lucrările ar urma să fie încheiate la sfârşitul lunii noiembrie, iar inaugurarea complexului reabilitat ar urma să aibă loc în luna ianuarie.
Proiectul de reabilitare de la Mănăstirea Maria Radna obţinuse o finanţare europeană de aproximativ zece milioane de euro, dar în urma licitaţiei s-au stabilit costuri de 5.795.000 de euro. La această sumă se adaugă finanţarea de aproximativ două milioane de euro a Episcopiei, pentru lucrări neeligibile pentru fondurile europene nerambursabile.
În 2 august, Mănăstirea Maria Radna a fost inaugurată parţial (când era executat 80 la sută din proiect), după o reabilitare începută în urmă cu trei ani, la eveniment fiind prezenţi mii de credincioşi şi sute de oficiali europeni, inclusiv un trimis al Papei Francisc, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln.
În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. Au mai fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice.
Citeşte şi: Papa Francisc, invitat la inaugurarea Mănăstirii Maria Radna, reabilitată cu zece milioane de euro
Întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2016, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.
Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului, iar conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.
Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe