- Home
- Social
- CONSTANŢA, (08.09.2014, 18:19)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Focare ale bolii limbii albastre, confirmate şi în judeţul Constanţa
Focare ale bolii limbii albastre au fost confirmate, luni, în două localităţi din judeţul Constanţa, fiind vorba despre 19 animale infectate cu acest virus.
Urmărește
149 afișări
Focare ale bolii limbii albastre, confirmate şi în judeţul Constanţa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Prefectura Constanţa a primit, luni, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) confirmarea unor focare ale bolii limbii albastre în localităţile Lipniţa şi Băneasa.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, este vorba despre 20 de animale bolnave.
În aceste condiţii, Centrul Local de Combatere a Bolilor, întrunit luni la sediul Prefecturii, a decis trimiterea de adrese către primăriile Lipniţa şi Băneasa, pentru ca acestea să îi informeze pe localnici şi să instaleze panouri de avertizare în toate satele din cele două comune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
”De asemenea, trebuie informaţi proprietarii de animale asupra despăgubirilor care li se cuvin pentru animalele tăiate sau afectate de această boală pentru stingerea rapidă a focarelor şi trebuie luate măsurile necesare pentru asigurarea transportului la unitatea specializată autorizată sanitar - veterinar, cu care primăriile au semnat contracte, pentru neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodăriile populaţiei. Totodată, pentru stingerea focarelor de boală primarii celor două localităţi menţionate pot solicita sprijinul necesar privind asigurarea la nivelul localităţii a unor reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, în calitate de instituţii membre ale Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale”, mai spun reprezentanţii Prefecturii Constanţa.
Într-un bilanţ transmis joia trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.
În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.
Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Boala are caracter sezonier.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe