FOCUS: Cine este Energy Holding? ! Istoria primilor ”băieţi deştepţi”

Înfiinţată în 2000 de Bogdan Buzăianu, finul ex-ministrului Industriilor, Dan Ioan Popescu, compania Energy Holding a reprezentat stindardul ”băieţilor deştepţi”, fiind trader principal timp de 10 - 11 ani, timp în care a absorbit materia primă de la Hidroelectrica, în insolvenţă.

Urmărește
5490 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Cine este Energy Holding? ! Istoria primilor ”băieţi deştepţi”

FOCUS: Cine este Energy Holding? ! Istoria primilor ”băieţi deştepţi” (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi poliţiştii au făcut joi dimineaţa 22 de percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, una dintre acestea având loc la sediul firmei Energy Holding. "Peste 100 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au pus în aplicare 22 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţului Ilfov şi 5 mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul energetic şi a serviciilor media", a anunţat Poliţia Capitalei într-un comunicat de presă.

Energy Holding este compania care a dominat până în 2010 - 2011 piaţa de trading de energie electrică din România, una dintre primele companii aparţinând ”băieţilor deştepţi”. Compania a dispus de energie electrică ieftină de la Hidrolectrica, a evitat bursa de profil în urma unui contract avantajos antamat cu respectiva companie, încheindu-şi relaţiile economice cu aceasta numai odată cu intrarea în insolvenţă a producătorului de energie hidro.

Fondată în 2000 de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, afacerea Energy Holding a fost preluată în 2006 de banca elveţiană Societe Bancaire Privee (SBP) cu sediul în Geneva, pentru ca trei ani mai târziu, în martie 2009, acţionar majoritar să-i devină BV Marken Investment & Trading MIT, înregistrată în Olanda, cu 95% din acţiuni, potrivit registrelor internaţionale ale comerţului.

Bogdan Buzăianu, omul catalogat drept ”întâiul băiat deştept al energiei electrice” din România, cel care a pus bazele Energy Holding şi chiar şi ale conceptului de dezvoltare a afacerilor prin căpuşarea unei companii producătoare precum Hidroelectrica, nu se mai află, teoretic, în nicio companie din România, ba chiar ar fi făcut şi o cerere de renunţare la cetăţenia română.

Buzăianu s-a apucat de afaceri la 25 de ani, în 1993, pe când era student în Elveţia. A intrat în bussines alături de fratele său, Constantin, prima firmă – New East Bussiness Consulting & Management SA – fiind înfiinţată în parteneriat cu acesta şi un elveţian. Unul dintre acţionarii acestei prime firme era şi Vasile Seclaman, fost secretar general al Consiliului Concurenţei, dar compania a fost radiată în 2001, după apariţia, în România, a Energy Holding.

În martie 1999, Bogdan Buzăianu a preluat jumătate din firma fratelui său, Baco Sercom Impex, pe care Constantin Buzăianu o deţinea împreună cu soţia sa, Anişoara, avocat partener în Casa de Avocatură ”Boştină şi Asociaţii”.

Bogdan Buzăianu a schimbat numele primei firme a fratelui său, din Baco Sercom Impex, care data din 1991, în Baco Energy, deschizându-şi, astfel, drumurile spre piaţa energiei electrice din România.

Legătură: Avocatul coordonator de la Casa de Avocatură ”Boştină şi Asociaţii”, Doru Boştină, este nimeni altul decât omul cu care Buzăianu a înfiinţat Energy Holding, pentru ca, în octombrie 2002, Buzăianu să se retragă din companie, deschizând în aceeaşi zi firma Davidoff România SRL, unde îl avea asociat şi administrator pe Radu Alexandrescu, persoană care deţine, în acest moment, potrivit site-ului Energy Holding, funcţia de preşedinte al companiei.

Cornel Vişoianu este un alt personaj care apare ca fost partener al ”întâiului băiat deştept”, fiind asociat la compania care ar fi făcut strategia electorală din 2000 a PNL Prahova. În 2005, Davidoff şi-a schimbat numele în Delta Club.

O altă firmă înfiinţată de Buzăianu este Hydro Energy, care în 2002 şi-a schimbat numele în Energy Consult, care avea acţionariat compus din firme cu nume identic din Elveţia. Firma respectiv a devenit însă, câţiva ani mai târziu, Ecro SRL, parte din grupul de companii înfiinţat de Buzăianu sub oblăduirea elveţienilor ce l-au sprijinit pe acesta când a emigrat, în 1991, în Elveţia, fraţii Beat şi Anton Corpataux.

Toate aceste companii ar fi avut legături şi cu Energy Holding, la nivel de consultanţă şi servicii în energie electrică, tabloul firmelor lui Buzăianu - cu legături la nivel politic înalt - aratând ca o pânză de păianjen. Energy Holding a dat însă lovitura, odată cu relaţia sa contractuală cu Hidroelectrica, în baza unui contract bilateral negociat direct, model de contract care a făcut, de altfel, istorie în România anilor 2000. Astfel, potrivit Consiliului Concurenţei, contractele bilaterale semnate cu predilecţie de Hidroelectrica SA, compania de stat care producea cel mai ieftin curent electric, cu trader precum Energy Holding, numiţi peiorativ ”băieţii deştepţi”, au luat startul în 2001 şi s-au încheiat cam până în 2010, 2011. ”În această perioadă de 10 ani, societatea de stat Hidroelectrica a fost păgubită cu 1,1 miliarde de euro”, potrivit avocatului Remus Borza, şeful adminstratorului judiciar Euro Insol. Aceeaşi sursă mai preciza pentru presă că respectivele contracte erau secrete şi că au fost acordate pentru anumiţi furnizori, cu dedicaţie, distorsionând piaţa. Mai mult, Hidroelectrica şi 10 parteneri ai săi, între care şi Energy Holding, au fost sancţionati de Consiliul Concuenţei cu amenzi în valoare de circa 37 milioane euro pentru practice neconcurenţiale. Ba chiar, Energy Holding, Alpiq, EFT Romania, Electromagnetica, Elsid Titu şi Euro-Pec au fost considerate, alături de ALRO, principalele beneficiare ale curentului ieftin de la Hidroelectrica, decăderea acestora fiind simultană cu aceea a companiei de stat, în momentul în care contractile au fost revizuite. Compania Energy Holding era reclamată că prelua energia de la Hidroelectrica la preţuri mult sub acelea stabilite de Bursa de Energie OPCOM, înfiinţată în 2006. Astfel, între 2006 şi 2012 s-a stabilit că, în baza contractului bilateral direct negociat, încheiat pentru o perioadă lungă, Hidroelectrica a pierdut din diferenţa dintre preţul mediu de pe OPCOM şi acela din contractual cu Energy Holding.

Buzăianu este şi în spatele firmei Alpiq, al doilea ”băiat deştept” din domeniu, care ar fi preluat o parte din contractele Energy Holding cu Hidroelectrica. Primele semen ale decăderii au venit în 2011, când producătorul a activat clauza de forţă majoră şi a redus cantitatea de materie primă livrată, Energy Holding fiind nevoită să ia energie din alte surse. În 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. Odată cu decăderea Hidroelectrica, Energy Holding a ”rămas o nucă goală”, după cum au susţinut surse din piaţă, firmă care ar fi fost înfiinţată pe puternice legături politice şi cu tentacule în serviciile din România.

„Din câte ştiu, la finalul anului trecut, de la 1 noiembrie sau 1 decembrie Energy Holding a renunţat la toţi clienţii din proprie iniţiativă. Au explicat că se retrag de pe retailul de energie şi că se implică în alte activităţi. Nu se ştie ce activităţi anume, dar acum Energy Holding este o nucă goală“, declarau pentru Ziarul Financiar surse din piaţă, în martie 2016. Reprezentanţii companiei care au fost contactaţi de ZF nu au dorit să comenteze. Pe site-ul Energy Holding erau câteva documente cu indicatorii de performanţă pe partea de furnizare din perioada 2011-2015. Potrivit acestor date, la finalul anului trecut, pe „statele“ Energy Holding mai figurau 164 de puncte de consum, faţă de cele 364 din 2014, compania livrând către acestea 0,6 TWh de energie.

Energy Holding a fost ani de-a rândul cea mai puternică firmă din domeniul comerţului cu energie, un business a cărui anvergură ajunsese în 2007-2008 la peste 300 de milioane de euro, controlând circa 20% din livrările pentru consumatorii eligibili.

În vara anului 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă iar administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, a denunţat toate contractele de vânzare a energiei, lucru care a determinat un val de procese. De partea Energy Holding au fost avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, una dintre cele mai importante case de avocatură din România. „Părerea mea personală este că au crezut foarte tare că vor câştiga procesele. Totodată, nici nu s-au urmărit alte oportunităţi de afaceri. Tot ce este mare din ţara asta a luat energie de la Energy Holding, fie că a fost vorba de Dacia, Petrom sau Rompetrol. Energy Holding a avut o structură foarte bună. Ce s-a întâmplat mai sus nu pot să comentez eu “, au mai spus sursele din piaţă citate de ZF. Hidroelectrica a câştigat majoritatea proceselor, dar încă mai aşteaptă verdictul în câteva dosare.

Alte surse din piaţă spun că cel mai probabil şi activitatea Energy Holding depinde de finalizarea proceselor cu statul român. „Nu mai au niciun client, dar nu pot închide de tot pentru că încă mai au procese“.

Dacă Energy Holding va pierde şi ultimul proces, cu Hidroelectrica, este foarte posibil ca acesta să fie punctul final al uneia dintre cele mai controversate istorii din domeniul energetic local: era ”băieţilor deştepţi din energie”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici