Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, liber după un acord cu SUA. Jurnalistul se întoarce în Australia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost declarat "liber" miercuri de un tribunal din Saipan, teritoriu insular american din Pacific, după ce a pledat vinovat de încălcarea legii americane privind spionajul, în cadrul unui acord care i-a permis să se întoarcă direct în Australia.

Urmărește
505 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, liber după un acord cu SUA. Jurnalistul se întoarce în Australia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, liber după un acord cu SUA. Jurnalistul se întoarce în Australia

Eliberarea lui Assange încheie o saga juridică de 14 ani în care jurnalistul a petrecut mai mult de cinci ani într-o închisoare britanică de înaltă securitate şi şapte ani în azil la ambasada Ecuadorului din Londra, luptând împotriva extrădării în SUA, unde a fost acuzat de 18 infracţiuni, informează Reuters.

În timpul audierii de trei ore, Assange a pledat vinovat la o acuzaţie penală de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de documente clasificate din domeniul apărării naţionale, dar a declarat că a crezut că Primul Amendament al Constituţiei SUA, care protejează libertatea de exprimare, îi protejează activitatea.

"Lucrând ca jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informaţii despre care se spunea că sunt clasificate pentru a publica acele informaţii", a declarat el în faţa instanţei.

"Am crezut că Primul Amendament proteja această activitate, dar am acceptat că a fost ... o încălcare a statutului spionajului".

Judecătorul Ramona V. Manglona a acceptat pledoaria sa de vinovăţie şi l-a eliberat datorită timpului deja executat într-o închisoare britanică.

"Credem cu tărie că Assange nu ar fi trebuit niciodată să fie acuzat în temeiul Legii privind spionajul şi că s-a angajat într-un exerciţiu pe care jurnaliştii îl fac în fiecare zi", a declarat avocatul său american, Barry Pollack, reporterilor din afara tribunalului. Activitatea WikiLeaks va continua, a spus el.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a părăsit tribunalul fără să răspundă la întrebări jurnaliştilor. El a părăsit Saipan cu un avion privat către capitala australiană Canberra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici