Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit anul trecut despăgubiri de 30,3 milioane lei

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) a plătit anul trecut despăgubiri de 30,34 milioane de lei, valoare apropiată de cea din 2013, din care 26,84 milioane de lei pentru vătămări corporale, a declarat directorul general al FPVS, Sorin Greceanu, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
1534 afișări
Imaginea articolului Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit anul trecut despăgubiri de 30,3 milioane lei

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit anul trecut despăgubiri de 30,3 milioane lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În 2013, plăţile fondului au însumat 30,27 milioane de lei, din care sumele destinate vătămărilor corporale s-au ridicat la 27,18 milioane de lei.

"O analiză a evoluţiei despăgubirilor acordate de FPVS în ultimii trei ani relevă faptul că totalul acestora a fost la un nivel foarte apropiat, aproape constant, în perioada analizată, comparativ cu anii precedenţi, creşterea înregistrată fiind nesemnificativă. Despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces continuă să reprezinte aproape 90%, mai exact 88,45%, din totalul despăgubirilor plătite de FPVS. Apelând la comparaţii, vom putea spune că, în timp ce în anul 2013 suma plătită pentru acest tip de daună a fost de 27,18 milioane lei, în creştere cu 2,3% faţă de 2012, în 2014, aceasta s-a situat la un nivel de 26,83 milioane lei, în uşoară scădere cu 1,25% faţă de 2013", a afirmat Greceanu.

El a adăugat că în privinţa despăgubirilor acordate pentru daune materiale, FPVS a plătit persoanelor în drept suma de 3,50 milioane lei în 2014, ceea ce reprezintă o pondere de 11,55% din total daune plătite.

"Atât suma totală, cât şi procentajul sunt, la rândul lor comparabile cu cele din anii precedenţi, 2012 şi 2013, ceea ce arată o anumită stabilizare şi menţinere a trendului general de evoluţie înregistrat la nivelul ultimilor 3 ani", a mai spus şeful FPVS.

La sfârşitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contribuţiei la fond, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la 2% din primele brute încasate pe segmentul RCA, măsura urmând să intre în vigoare după primirea avizului de Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Majorarea contribuţiei are rolul de a asigura continuitatea protecţiei persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate RCA. Măsura luată a avut în vedere în primul rând faptul că la 31 decembrie 2014, disponibilităţile financiare aflate la dispoziţia FPVS se situau la un nivel de 66,08 milioane lei, în timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeaşi dată era de 74,5 milioane de lei", a afirmat Greceanu.

Anul trecut, numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 în 2013, iar pentru daune materiale - 377, de la 331 în urmă cu un an

De asemenea, numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a atins 1.294, de la 1.592 în 2013.

FPVS a fost înfiinţat în februarie 2006 şi este constituit în baza contribuţiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).

Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.

În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât şi daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.

Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducătorii de atelaje (căruţaşi), pietoni, biciclişti sau orice alte vehicule pentru care nu este prevăzută obligaţia legală de încheiere a unei asigurări RCA.

De asemenea, nu se fac plăţi pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale sălbatice şi domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmări ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanţi sau copaci dărâmaţi.

Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenţie a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.

După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum şi dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile.

"În 2014, FPVS a plătit 400.000 de euro pentru daune morale unui număr 57 părţi civile ca urmare a decesului a 8 persoane şi rănirea altor trei. Vinovatul accidentului este un şofer de 82 de ani, care ar trebui să plătească 333 de ani pentru recupererea sumei de către fond, respectiv echivalentul în lei a 100 de euro. În acest caz, suma totală solicitată în instanţă de către cele 57 părţi civile s-a ridicat la 17 milioane de euro, în urma sfaturilor avocatului, care urma să perceapă până la 50% din suma oţinută în instanţă. În final, instanţa a hotărât plata sumei de 400.000 de euro, din care avocatul, pe care îl cataloghez ca fiind un samsar al durerii, îşi va lua partea. Înainte să înceapă procesul, în urmă cu trei ani, FPVS le-a propus o sumă apropiată celei hotărâte de instanţă şi acum vor încasa doar jumătate", a spus Greceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici