Fost membru CSM, despre diferendul de opinii de la vârful justiţiei asupra situaţiei de la DNA: E corect ce a zis Simona Marcu, instituţiile să-şi facă treaba. Augustin Lazăr trebuia să se abţină de la critici

Georgiana Iorgulescu, fost membru CSM, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele CSM a avut, miercuri, o poziţie firească în spaţiul public prin solicitarea instituţiilor abilitate să rezolve problemele din DNA, în vreme ce procurorul general ar fi trebuit să se abţină de la critici.

Urmărește
1256 afișări
Imaginea articolului Fost membru CSM, despre diferendul de opinii de la vârful justiţiei asupra situaţiei de la DNA: E corect ce a zis Simona Marcu, instituţiile să-şi facă treaba. Augustin Lazăr trebuia să se abţină de la critici

Fost membru CSM despre diferendul de opinii de la vârful justiţiei asupra situaţiei de la DNA: E corect ce a zis Marcu. Lazăr trebuia să se abţină de la critici

„Justiţia trebuie să fie justiţie, în sensul că tot ceea ce se întâmplă în domeniul ei, trebuie să se întâmple conform legii. Atunci vorbim de justiţie în sens larg, în măsura în care tot aparatul său funcţionează legal. Dacă există indicii sau dubii că anumite lucruri nu se întâmplă legal, este în interesul Parchetului şi în interesul sistemului judiciar în general să facă lumină şi nu să pună batista pe ţambal, pentru că orice nelegalitate se răsfrânge asupra cetăţenilor. Prin urmare, nu se pune în discuţie că se stopează ceva în momentul în care se cercetează, ci din contră, se salvează independenţa justiţiei, siguranţa cetăţeanului. Doamna preşedinte al CSM nu a spus decât ca instituţiile să-şi facă datoria, ceea ce este corect, în sensul că lucrurile nu pot să tergiverseze”, a spus Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului de Resurse Juridice şi fost membru CSM, pentru MEDIAFAX.

Totodată, sursa citată a mai precizat, referitor la reacţia procurorului general Augustin Lazăr, că acesta ar fi trebuit să se abţină de la critici.

„Nu cred că domnul Lazăr are dreptate, pentru că domnul Lazăr este sesizat cu unul sau mai multe dosare penale. Domnul Lazăr, ca orice procuror trebuie să se abţină în a critica ceva ce se întâmplă în spaţiul public – odată, pentru că este magistrat şi a doua oară, pentru că există dosare penale în instrumentarea dumnealui. Aceste dosare penale pot să facă lumină sau o parte din lumină vis-a-vis de ceea ce se întâmplă. O altă parte este la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, noi aşteptăm de la Inspecţia Judiciară sau de la domnul Lazăr nu să se pronunţe public în această materie, pentru că este ca o antepronunţare. Să-şi facă treaba cu celeritate şi legalitate. Doamna Simona Marcu, pe de altă parte, nu este într-o procedură judiciară. Doamna Simona Marcu, în calitate de preşedinte al CSM, în calitate de for care veghează independenţa justiţiei, a spus foarte corect: instituţiile – adică Parchetul General, Inspecţia Judiciară – să-şi facă treaba. Nu stăm acum să lansăm acuzaţii în spaţiul public, mai ales ca procuror general, ci stăm să vedem unde anume s-a greşit şi facem lumină”, a explicat Georgiana Iorgulescu.

Preşedintele CSM, judecătorul Simona Marcu, a cerut, miercuri, public, instituţiilor abilitate, urgentarea procedurilor privind situaţie din DNA pentru a reda încrederea cetăţenilor în justiţie.

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare, ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire. Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţl să acţioneze în aceste Imprejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului”, a declarat preşedintele CSM.

Pe de altă parte, Augustin Lazăr a anunţat că respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media.

"Dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat; Cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii garantul independenţei justiţiei să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri; procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare", se arată în mesajul procurorul general al României.

Acesta a mai adăugat că problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici