Fosta consilieră a ministrului Educaţiei Melania Vergu, condamnată la patru ani de închisoare

Fosta consilieră a ministrului Educaţiei Melania Vergu a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti, marţi, la patru ani de închisoare pentru înşelăciune, conflict de interese şi fals în documente la obţinerea unor fonduri europene, hotărârea nefiind definitivă.

Urmărește
1354 afișări
Imaginea articolului Fosta consilieră a ministrului Educaţiei Melania Vergu, condamnată la patru ani de închisoare

Melania Vergu (Imagine: Mihai Mitrea/ Mediafax Foto)

Magistratul care a judecat acest caz a găsit-o vinovată pe Vergu de faptul că a prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajaţi, profitul, cifra de afaceri şi experienţa în domeniul formării profesionale.

"Aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor constând în dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comercială, de a mai desfăşura vreo activitate ce implică fondurile Uniunii Europene şi de a mai deţine funcţia de consilier al vreunui ministru în Guvernul României. (...) Interzice inculpatei drepturile constând în dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comercială, de a mai desfăşura vreo activitate ce implică fondurile Uniunii Europene şi de a mai deţine funcţia de consilier al vreunui ministru în Guvernul României", a mai decis CAB.

Decizia de marţi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La ultimul termen din acest dosar, Melania Vergu a declarat în faţa instanţei că este nevinovată.

"Nu am săvârşit nicio infracţiune de care mă acuză DNA-ul. Nu am avut nici intenţia şi nici nu am săvârşit aceste fapte. (...) M-am aflat în momentul nepotrivit în locul în care nu trebuia. Toată familia mea este dată peste cap", a spus ea, în faţa instanţei.

În 14 decembrie 2012, fostul consilier al ministrului Educaţiei a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru înşelăciune, conflict de interese şi fals în documente pentru obţinerea unor fonduri europene, iar fiul acesteia, Ioan Teodor Vergu, a fost scos de sub urmărire penală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a Melaniei Vergu, fost consilier personal al Ministrului Educaţiei, administrator şi asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, înşelăciune, în formă continuată şi conflict de interese, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator şi asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene.

Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale, notează procurorii DNA în documentul citat.

În baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea în practică a proiectului intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici".

"În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a menţionat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi. În realitate, acestea date au fost obţinute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăământ superior şi inspectoratele şcolare", au precizat procurorii DNA.

De asemenea, procurorii o acuză pe Melania Vergu că a mai formulat alte două cereri de rambursare în care ar fi consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului firmei sale.

"În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a obţinut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional", susţin procurorii.

Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile ale Melaniei Vergu.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director şi asociat al societăţii Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, întrucât din probele administrate pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că acesta "nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanţare".

Cercetările în acest caz au fost făcute după ce Agernţia Naţională de Integritate a sesizat DNA cu privire la posibila săvârşire de către Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi a infracţiunii de conflict de interese.

ANI arăta că, în 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finanţare cu titlul "Practică să înveţi, învaţă să practici", depusă de SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.

Contractul de finanţare a fost semnat pentru beneficiar de către administratorul societăţii, Melania Vergu. Prin cererea de finanţare, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL se obliga "să pună la dispoziţia proiectului sediul societăţii comerciale din Bucureşti …", aflat la acea dată pe Bulevardul Aviatorilor, în Sectorul 1 al Capitalei. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL s-au făcut două plăţi, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 5 februarie 2010, şi, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 21 septembrie 2010.

ANI a constatat faptul că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanţare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect, a schimbat sediul social al firmei din Bulevardul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activităţile manageriale şi administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta îşi are şi domiciliul.

Totodată, ANI arăta că în cadrul proiectului au fost raportate şi decontate "cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene", reprezentând plăţi în valoare totală de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru "amenajarea sediului", 6.722 de lei pentru "proiectare-montare centrală termică", 75.630 de lei pentru "achiziţie mobilier" şi 294.117 de lei pentru "achiziţie echipamente de calcul, aparatură video şi foto".

ANI a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii de conflict de interese, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

În acest sens, ANI nota că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcţia de consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei din acea perioadă, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanţare "Practică să înveţi, învaţă să practici", pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul ministrului Educaţiei.

"Activităţile prevăzute în proiect, conform cererii de finanţare, erau stabilite a se derula în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban din România, aspect care relevă conflictul de interese în ceea ce priveşte beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania Vergu a fost numită în funcţia de Consilier Personal în cadrul Cabinetului Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dată la care aceasta deţinea în cadrul Proiectului atât calitatea de manager de proiect, cât şi pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanţă Europeană S.R.L", preciza ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici