- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Foştii proprietari nu mai primesc bani în contul titlurilor de despăgubire, ci acţiuni la FP
Foştii proprietari deposedaţi în mod abuziv în timpul regimului comunist nu vor mai primi în următorii doi ani bani în contul titlurilor de despăgubire, acestea urmând să fie convertite în acţiuni la Fondului Proprietatea (FP), potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
Foştii proprietari nu vor mai putea primi bani în contul titlurilor de despăgubire, ci acţiuni la FP (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Actul normativ a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate sunt în prezent îndreptăţite să obţină despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşeşte acest cuantum, să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.
"Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se suspendă pentru o perioadă de doi ani emiterea titlurilor de plată, valorificarea titlurilor de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor urmând a se realiza doar prin conversia în acţiuni la Fondul Proprietatea corespunzător opţiunii formulate", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 05:50
-
astăzi, 05:02
• Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
astăzi, 04:52
• Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
-
ieri, 22:13
-
ieri, 21:25
• Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
-
astăzi, 00:47
-
astăzi, 07:26
-
astăzi, 03:37
-
astăzi, 00:46
-
astăzi, 07:36
• LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu a depăşit 2,1 milioane de voturi. Diferenţa de 0,03% ( 3700 de voturi) între Ciolacu şi Lasconi cu 99,83% dintre secţii numărate
-
astăzi, 00:14
• Surse: Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de lider al partidului PNL
-
astăzi, 00:35
-
astăzi, 02:47
• Iaşi. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat ieşenii
-
ieri, 19:35
-
ieri, 15:13
Motivaţia acestei măsuri este aceea că valorificarea titlurilor de despăgubire prin preschimbarea lor în titluri de plată a fost necesară până în prezent deoarece Fondul Proprietatea nu era o societate pe deplin funcţională, iar valorificarea titlurilor prin conversia lor în acţiuni emise de această societate ar fi necesitat timp până când persoanele să poată beneficia de despăgubirea cuvenită.
"Întrucât la acest moment cadrul legal incident a fost îmbunătăţit, adoptându-se actele normative şi încheindu-se actele administrative necesare pentru asigurarea funcţionalităţii SC Fondul Proprietatea SA şi având în vedere actualul context economic, caracterizat de constrângerile bugetare, se impune ca acordarea despăgubirilor prevăzute de Legea nr.247/2005 să se realizeze exclusiv prin acordarea de acţiuni la SC Fondul Proprietatea SA", se arată în nota de fundamentare.
Sursa de finanţare a despăgubirilor acordate în baza titlurilor de plată este asigurată în prezent din dividendele acordate de Fondul Proprietatea pentru acţiunile deţinute de statul român şi, în completare de la bugetul de stat.
Fondul Proprietatea urmează să fie listat la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi pe una sau mai multe dintre bursele internaţionale, dar acest proces va avea loc doar după ce Franklin Templeton, compania desemnată administrator al Fondului, îşi va intra oficial în drepturi.
Numirea oficială a Franklin Templeton în rolul de administrator va avea loc în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor FP, care nu a fost încă stabilită.
Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută modificările la legea de adoptare a ordonanţei care stabileşte procedurile de despăgubire aferente imobilelor preluate în mod abuziv.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.
Acţionarii Fondului sunt Ministerul Finanţelor, cu 56,98% din capitalul social, de 3.469 persoane fizice - 31,62% şi 93 de persoane juridice - 11,39%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO