Fostul deputat Gabriel Bivolaru, REŢINUT pentru furt de produse petroliere şi evaziune fiscală. Prejudiciul, estimat la un milion de lei

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut, luni, de procurorii constănţeni, alături de mai multe persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
1745 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Gabriel Bivolaru, REŢINUT pentru furt de produse petroliere şi evaziune fiscală. Prejudiciul, estimat la un milion de lei

Gabriel Bivolaru (Imagine: Tudor Costi/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 15:20 -  Constanţa: Prejudiciul produs de gruparea coordonată de Gabriel Bivolaru depăşte un milion de lei

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, inculpaţii furau ţiţei din conductă folosind instalaţii artizanale de perforare, după care încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârşitul lunii mai, în urma unei informaţii, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaţilor care furau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari.

"Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de cei de la Conpet. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată", a precizat Teodor Niţă.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale.

"O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a Conpet au făcut bypass în conducta de 20 de ţoli a Conpet şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo pentru că brăzdaru plugului nu deranja pe nimeni", a mai spus procurorul.

Potrivit acestuia, ţiţeiul ajungea apoi în maşini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localităţii Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari, fiind transformat într-o benzină de proastă calitate. Aceasta ajungea apoi în circuitul comercial, însă anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul.

Prejudiciul probat până în prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Sâmbătă şi duminică, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, au intervenit în aceste zone, inclusiv la rafinăria de la Năvodari, fiind reţinute nouă persoane - Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo-Ovdiu Merdicos, Petronel Dimofte şi Marius-Ionuţ Matei. Aceştia sunt cercetaţi pentru furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

De asemenea, o a zecea persoană a reuşit să scape la volanul unui autoturism BMW.

"Este de menţionat că la momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, Gheorghe Mangalea, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul Jandarmeriei. Deşi au fost trase două focuri de armă, cel în cauză a reuşit să fugă", a spus Teodor Niţă.

Luni, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei zece inculpaţi, dintre care primii nouă în stare de reţinere, iar al zecelea în lipsă, propunere care a fost trimisă spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au spus că fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controlează o societate comercială cu sediul în Năvodari, specializată în obţinerea unor produse intermediare prin prelucrarea ţiţeiului.

Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea figurează ca fiind în funcţiune, dar sub "urmărire penală".

Gabriel Bivolaru şi celelalte persoane suspectate în acest caz au fost prinşi de poliţiştii din Constanţa în noaptea de dumincă spre luni, în urma unui flagrant, pentru oprirea lor oamenii legii trăgând mai multe focuri de armă, au spus sursele citate.

Procurorii urmează să ceară instanţei Tribunalului Constanţa arestarea preventivă a lui Bivolaru şi a celorlalţi suspecţi din acest dosar.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

În martie 2007 fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost convocat la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat ca martor în dosarul deschis ca urmare a plângerii fostului premier Adrian Năstase împotriva anchetatorilor anticorupţie, pe care i-a acuzat de abuz în modul de soluţionare a cazului Zambaccian.

De asemenea, numele lui Gabriel Bivolaru a fost legat şi de dosarul privind traficarea unor brăţări dacice sustrase în 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia. În acest dosar, în care au mai fost vizaţi Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, au fost făcute verificări privind eventuala implicare a acestora în traficarea brăţărilor dacice. În iunie 2007, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bivolaru, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Serrgiu Nicolaescu, apreciind că nu pot fi învinuiţi de tăinuire în legătură cu dispariţia brăţărilor dacice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici