- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.08.2014, 13:57)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul director al Complexului Turceni, urmărit penal pentru abuz în serviciu, în dosarul lui Şova
Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, este urmărit penal, în dosarul în care este cercetat şi Dan Şova, pentru cinci fapte de abuz în serviciu, fiind suspectat că a prejudiciat societatea cu peste 71 de milioane de lei.
Urmărește
604 afișări
Fostul director al Complexului Turceni, urmărit penal pentru abuz în serviciu, în dosarul lui Şova (Imagine: Gabriela Dobos/ Mediafax Foto)
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul director general al Complexului Energetic Turceni (CET) a încheiat cu firma de avocatură "Şova şi Asociaţii" un contract de asistenţă juridică, în 23 iulie 2007, şi un act adiţional la acest contract, în 29 decembrie 2007.
Cele două contracte au fost semnate prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a celor privind buna gestiune financiară, arată DNA, într-un comunicat de presă.
Astfel, SCA "Şova şi Asociaţii" a reprezentat CET în litigii de drept comun, fapt ce a dus la prejudicierea complexului energetic cu peste 644.000 de lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal către firma de avocatură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, Dumitru Cristea, în calitate de director, a încheiat, în 1 noiembrie 2007, cu încălcarea legii, un act adiţional la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, pentru reprezentarea în litigiul CET împotriva Electrica. Actul adiţional a fost încheiat cu firma "Şova şi Asociaţii", CET fiind prejudiciat cu 1.142.400 de lei, susţin anchetatorii..
Procurorii anticorupţie îl mai acuză pe Cristea că, în virtutea aceleaşi funcţii, a încheiat, în 13 februarie 2008, un alt contract de asistenţă juridică cu firma de avocatură "Şova şi Asociaţii", pentru a reprezenta CET în procesul cu ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA. În urma încheierii contractului au fost încălcate dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, iar Complexul Turceni a fost păgubit cu peste 1,2 milioane de lei, aceşti bani ajungând în conturile firmei "Şova şi Asociaţii".
"În calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar", potrivit DNA.
În plus, spun procurorii DNA, în urma încheierii unui alt contract între CET şi firma "Şova şi Asociaţii", Complexul Turceni a suferit un prejudiciu de peste 20,5 milioane de lei.
"În calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, a încheiat cu reprezentanţii Electrica, tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET versus Electrica), tranzacţie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalităţile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunţat (20.222.761,10 lei) şi jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat, mai puţin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei)", potrivit procurorilor anticorupţie.
În total, conform sursei citate, prejudiciul cauzat Complexului Turceni se ridică la peste 71 milioane de lei, în urma celor cinci contracte încheiate cu SCA "Şova şi Asociaţii".
În acelaşi dosar este urmărit penal şi Dan Şova, acesta fiind suspectat de trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Şova este urmărit penal de procurorii anticorupţie în calitatea sa de reprezentant legal al SCA "Şova şi Asociaţii".
Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA "Şova şi Asociaţii", ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.
DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost miercuri la DNA, el declarând la ieşire că procurorii l-au pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care se fac cercetări privind contracte încheiate de firma de avocatură "Şova şi asociaţii" cu complexurile Turceni şi Rovinari.
Dan Şova a spus că în acest caz este vorba de o sesizare făcută de cineva, cel mai probabil fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, şi este normal ca procurorii să facă cercetări, dar asta nu înseamnă şi că se poate vorbi de vinovăţie. Fostul ministru a precizat că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica.
Şova a mai spus că le-a oferit procurorilor detalii despre contractele încheiate de firma sa de consultanţă cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. El a precizat că a fost vorba de dosarele prin care a reuşit să salveze de la faliment aceste două instituţii, în procesele cu ICM-ul şi de o creanţă care exista între Turceni şi Electrica cu privire la o serie de plăţi.
Întrebat dacă a obţinut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Şova a răspuns: "Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problemă nici măcar de domnii procurori, nu are nicio legătură. A fost un onorariu proporţional, 1-2% din ce am obţinut efectiv".
Întrebat dacă o parte din acei bani s-au dus spre cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, Şova a replicat: "Numai dumneavoastră aţi înţeles aşa ceva, nici procurorii nu au înţeles aşa ceva, nici măcar domnul Blejnar n-a înţeles aşa ceva. Din banii de la Rovinari, n-a ajuns niciodată la domnul Ponta niciun leu. Obţinerea contractelor a fost transparentă, selecţia firmelor s-a făcut prin cerere de ofertă la vremea respectivă. Am fost concurat de mai multe firme de avocatură la acel moment".
Întrebat care este concret acuzaţia procurorilor, Şova a spus că nu poate spune exact, dar că anchetatorii au dorit să ştie împrejurările în care s-au încheiat acele trei contracte. Şova a precizat că miercuri nu a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, întrucât mai întâi trebuie să vadă dosarul, ocazie cu care va afla şi numele persoanei care a făcut sesizarea în acest caz.
"Domnii procurori au spus că exista un contract-cadru şi de ce au fost încheiat ulterior aceste trei contracte. Ei mi-au comunicat că am calitatea de suspect, dar nu am dat o declaraţie astăzi, trebuie să vedem şi noi dosarul", a mai arătat Şova.
Întrebat dacă este de părere că ar putea fi vizat şi Victor Ponta în acest caz, Şova a replicat scurt: "Nu are cum".
Purtătorul de cuvânt al PSD a arătat că, în opinia sa, acest caz nu poate pune în pericol cariera sa politică şi că nu se gândeşte să-şi dea demisia. El a mai arătat că nu crede în coincidenţe şi că este dreptul procurorilor să facă cercetări atunci când sunt sesizaţi.
Şova a adăugat că nu îi este teamă de această anchetă, pentru că oricine are dreptul să sesizeze Parchetul şi a precizat că, în opinia sa, acest dosar nu va ajunge la instanţă.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe