Fostul director al Institutului Cantacuzino: Institutul nu mai produce astăzi niciun vaccin

Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii, spune că eliberarea sa din funcţie este ilegală şi o va ataca în instanţă, însă mai grav, în opinia sa, este că instituţia nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunţat de Ministerul Sănătăţii.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Institutului Cantacuzino: Institutul nu mai produce astăzi niciun vaccin

Fostul director al Institutului Cantacuzino: Institutul nu mai produce astăzi niciun vaccin

"Astăzi, la Institutul Cantacuzino, nu se mai produce niciun vaccin. La această dată, în condiţii normale, se încheia procesul de înfiolare", a declarat, miercuri, fostul director general al Institutului Cantacuzino.

Radu Iordăchel a mai spus că, de trei ani, institutul nu a mai produs continuu vaccin, statul fiind obligat să cumpere produse de imunizare la preţuri de peste trei ori mai mari, iar vinovat pentru această situaţie este, în opinia lui, Ministerul Sănătăţii (MS).

"Domnul Antal, directorul general adjunct, numit ilegal de ministrul Nicolăescu, a avut pe mână opt milioane de lei de la bugetul de stat, pentru Direcţia de investiţii, pentru redeschiderea liniei de vaccin antigripal, redeschiderea liniei de vaccin BCG şi finalizarea laboratorului de biosecuritate unde se pot analiza agenţi înalt patogeni. Rezultatele? Banii au fost dirijaţi inetgral spre linia de vaccin antigripal, lăsând celelalte obiective strategice fără finanţare. Din cele opt milioane, Antal a realizat investiţii de doar 1,8 milioane de lei în linia de vaccin antigripal, în condiţiile în care aceasta trebuia să fie gata în luna mai", a declarat Iordăchel.

Tot el a mai spus că linia de vaccinuri antigripale, pentru care MS a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanţarea de la Banca Mondială, într-un proiect demarat în 2007-2008, nu a fost nici până acum predată Institutului Cantacuzino. "Lucrarea a fost contratată în 2007 şi avea termen de finalizare 2009. În acel moment, eu am venit în institut şi am decalat lucrarea pentru 2010. Din păcate, am fost dat afară la începutul lui 2010 şi nu s-a mai făcut nimic de atunci", a adăugat Radu Iordăchel.

Potrivit fostului director de la Cantacuzino, linia de vaccinuri nu a fost predată de către MS din cauza unor deficienţe majore de execuţie. "De fapt, linia de vaccinuri nu poate fi predată de către Minsiterul Sănătăţii pentru că experţii străini au constatat că aceasta nu corespunde din cauza unor deficienţe majore de execuţie. Interpuşii domnului Nicolăescu, cei doi veri, Antal şi Mora, consilier pesonal, au încheiat contracte cu firme obscure pentru vaccin, cu valori de peste 290 la sută faţă de estimările de pe piaţă, fără să fie făcute procedurile minimale. Institutul nu produce vaccin pentru că ministerul nu a trimis documentele la Finanţe, blochează fonduri de 10 muilioane de lei care au fost alocaţi în mai şi care erau necesari pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale şi pentru demararea activităţii", a adăugat Iordăchel.

Radu Iordăchel reclamă şi că laboratorarele de referinţă unice din România au fost lăsate, pentru prima dată, fără bani timp de şase luni, iar apoi bugetul lor a fost redus cu 10 la sută, motiv pentru care România nu a putut raporta bolile transmisibie către organismele internaţionale, iar cei 110 specialişti nu avut fonduri.

Fostul director al Institutului Cantacuzino a adus în discuţie şi problema datoriilor instituţiei. "Am fost revocat din funcţia de director general de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, deşi în 2009, când am preluat institutul, erau datorii de peste 15 milioane de lei. În 2010, toate datoriile erau plătite şi aveam lichidităţi de aproape patru milioane de euro. În 2010, am fost demis fără motiv. De altfel, am câştigat în instanţă şi am fost reangajat în 2012. Am revenit director general în mai 2012 am găsit pierderi de aproape 4,3 milioane de lei, datorii scadente de 3,4 milioane de lei. Până la ora actuală, am reuşit să menţin institutul pe linia de plutire", a mai spus Iordăchel.

În opinia lui Iordăchel, ministrul Sănătăţii a făcut o serie de abuzuri şi ilegalităţi prin care Cantacuzino s-a transformat din institut în coordonarea MS în institut în subordinea directă a unor "interpuşi ai lui Eugen Nicolăescu".

"Ilegalităţile lui Nicolăescu vizează numiri ilegale. A introdus în Consiliul de Administraţie patru membri ai MS, ceea ce încalcă legea de înfiinţare şi funcţionare a insitutului şi legea cercetării care dă dreptul la un singur reprezentant al Ministerului Sănătăţii în Consiliul de Administraţie. Apoi, numirile nu au avizul Ministerului Educaţiei, iar persoanele nominalizate de Nicolăescu sunt orice, dar nu specialişti cu înaltă recunoaştere pe linie ştiinţifică biomedicală, cum cere legea. Este vorba despre Antal Ovidiu, fost consilier personal în MS, Diga Gheorghe, secretar general al MS, Pârvu Simona, director general al Direcţiei de sănătate publică, şi Mora Victor, consilier personal la MS şi văr al lui Antal Ovidiu. Totodată, Nicolăescu a înfiinţat ilegal postul de director general adjunct, ceea ce contravine HG privind organizarea institutelor de cercetare-dezvoltare. Postul de director general adjunct a fost înfiinţat în ianuarie 2013, prin modificarea organigramei aprobate cu numai o lună înainte. Postul a fost creat pentru Antal Ovidiu, care nu întruneşte calificările necesare pentru ocuparea acestuia", a mai spus Iordăchel.

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Atribuţiile lui Iordăchel i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Iordăchel ocupa această funcţie din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituţiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat şi anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici