- Home
- Social
- ORADEA, (20.12.2014, 20:46)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor, trimis în judecată pentru mită şi şantaj
Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor Vasile Popa a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care şantaj, luare de mită şi abuz în serviciu, după ce a pretins sume de bani de la diverse persoane pentru a le ajuta cu soluţii favorabile în anchete penale.
Urmărește
197 afișări
Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor, trimis în judecată pentru mită şi şantaj (Imagine: Shutterstock)
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Popa, arestat preventiv în luna octombrie, pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului.
De asemenea, au fost trimişi în judecată omul de afaceri Alin David, pentru cumpărare de influenţă, şi şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache.
Cercetările în cazul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor Vasile Popa au fost declanşate în urma unui denunţ făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii, care a susţinut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani şi servicii, pentru a-l ajuta cu soluţii favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că Dorinel Edu nu a fost singurul protejat al procurorului. Astfel, una dintre maşinile lui Vasile Popa, înmatriculată pe numele firmei deţinute de omul de afaceri Alin David, a fost primită de procuror, la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină soluţii favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrişări ilegale.
Procesul se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
În paralel, DNA a disjuns ancheta în cazul lui Vasile Popa pentru o faptă de înşelăciune, cercetările fiind făcute de procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.
Vasile Popa a fost reţinut, la începutul lunii octombrie, de procurorii DNA, apoi a fost arestat preventiv, măsura fiind menţinută şi în prezent de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În ordonanţa de reţinere a anchetatorilor se arăta că în perioada 2013 - 2014, Popa a constrâns o persoană să îi remită suma de 7.700 de lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu ar înapoia banii.
Pentru aceasta, el s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control din judeţ, fapt ce a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate, arătau procurorii DNA, precizând că, în perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale.
În perioada 2011 - septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa ar fi primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând, în principal, în plata periodică (de circa două - trei ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 de euro. De asemenea, denunţătorul i-ar fi construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-ar fi asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 de euro.
Procurorii susţin că, în schimbul foloaselor primite, Popa, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească şi propriile reglementări interne, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
Vasile Popa mai este acuzat că, în perioada iunie - septembrie 2009, ar fi distrus un rechizitoriu din 10 iunie 2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, în 16 septembrie 2009, ar fi dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.
Totodată, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, magistratul ar fi distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Procurorii îl mai acuzau pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27