Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, va fi eliberat din arest

Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, va fi eliberat din arest, urmând să fie plasat sub control judiciar în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, decizia dată joi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind definitivă.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, va fi eliberat din arest

Iulian Badescu (Foto: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

Judecătorii au decis să respingă ca nefondată contestaţia procurorilor Direcţei Naţionale Anticorupţie şi au menţinut decizia dată, în 4 august, de instanţa supremă prin care lui Iulian Bădescu i-a fost înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar.

Fostul primar al municipiului Ploieşti nu are voie pe durata controlului judiciar să comunice cu inculpaţii sau cu martorii din acest dosar.

Bădescu este acuzat de fapte de corupţie comise atât în mandatul de primar cât şi anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploieşti, în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012. Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (şase acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată două angajate ale Primăriei Ploieşti, respectiv secretara municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi şefa Direcţiei juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.

În cazul celor două angajate ale primăriei, instanţa a decis menţinerea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de opt milioane de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

În acelaşi dosar, Iulian Bădescu este acuzat şi de fapte de corupţie comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 - 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator şi ulterior primar "în mod repetat, a desfăşurat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv".

Anchetatorii spuneau, de asemenea, că pentru campania electorală pentru alegerile locale din 2012 Iulian Bădescu, care era preşedinte al organizaţiei municipale PSD Ploieşti, a pretins şi primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii către alegători.

Procurorii mai spuneau că, pentru campania electorală din vara lui 2012, Bădescu a cerut de la alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucăţi în valoare de 7.432 lei, iar după ce a fost ales primar, în anul 2013, Iulian Bădescu a pretins şi primit de la acelaşi om de afaceri, foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 de lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa pe care primarul o avea în Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei.

Şi soţia lui Iulian Bădescu, Elena Raluca Bădescu, este cercetată pentru influenţarea declaraţiilor, fiind acuzată că a încercat să îl determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil îşi derula afacerile, să dea declaraţii mincinoase.

Deputatul Sebastian Ghiță şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată, la sfărşitul lunii iulie, de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, pe 29 iulie, de către DNA, deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Ghiţă se află sub control judiciar până pe data de 11 septembrie.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici