Fostul primar Mircia Gutău, eliberat condiţionat, a părăsit Penitenciarul Drobeta Turnu Severin

Fostul edil din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie şi eliiberat condiţionat în urma deciziei Tribunalului Mehedinţi, a părăsit, miercuri după-amiază, Penitenciarul Turnu Severin, la ieşire fiind aşteptat de soţie şi zeci de susţinători.

Urmărește
719 afișări
Imaginea articolului Fostul primar Mircia Gutău, eliberat condiţionat, a părăsit Penitenciarul Drobeta Turnu Severin

Fostul primar Mircia Gutău, eliberat condiţionat, a părăsit Penitenciarul Drobeta Turnu Severin (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

La ieşirea din penitenciar, Gutău a declarat că a făcut închisoare nevinovat, adăugând că procesul său a fost "unul între justiţie şi preşedintele Traian Băsescu", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"A fost o făcătură, am făcut închisoare nevinovat, a fost o bătălie a preşedintelui Traian Băsescu cu justiţia, a câştigat justiţia, cu ghilimelele de rigoare. Spun acest lucru pentru că, de-a lungul procesului meu, 15 judecători au spus că fapta nu există. De exemplu, prima judecătoare, de la Tribunalul Bucureşti, a spus că nu există nici măcar indicii sau probă", a declarat Gutău la ieşirea din închisoare.

Fostul primar a mulţumit judecătorilor care i-au dat dreptate, adăugând că nu s-a decis încă dacă va acţiona în instanţă statul pentru zilele de închisoare.

"Am lipsit doi ani, vreau să stau alături de soţie şi copii", a mai spus Gutău.

Întrebat dacă are de gând să se întoarcă în politică, fostul primar a spus că "niciodată nu se ştie".

"Am citit foarte mult. Un îndemn al Maicii Tereza spune să nu renunţi niciodată!", a conchis Mircia Gutău.

Zecile de susţinători veniţi de la Râmnicu Vâlcea, care l-au aşteptat, l-au aplaudat pe Mircea Gutău la ieşirea din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

Tribunalul Mehedinţi a judecat, miercuri, recursul DNA împotriva deciziei date de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în luna august, de a-l elibera condiţionat pe Mircia Gutău.

Astfel, Tribunalul Mehedinţi a respins recursul DNA, iar fostul primar a fost eliberat condiţionat după ce a executat două treimi din pedeapsă.

Mircia Gutău a fost încarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibaşi întrucât avea un proces pe rolul instanţelor din Mehedinţi. În aceste condiţii, cererea de eliberare condiţionată a fost făcută la Judecătoria Turnu Severin, cea mai apropiată de locul de detenţie.

Din cei trei ani şi jumătate de închisoare, Gutău a executat 851 de zile de închisoare, din care în 159 a făcut muncă în penitenciar, fapt care a dus la micşorarea pedepsei, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinţi, Cosmin Sima.

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv.

Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici