- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.11.2016, 13:14)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare, fiind acuzat pentru fraudarea companiei - FOTO
Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiind redusă de la zece ani, cât decisese iniţial Judecătoria Sector 1. Acesta a fost ridicat de poliţişti.
Urmărește
2640 afișări
Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la opt ani de închisoare
UPDATE 13:46 Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv, miercuri, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost ridicat, cu mandat, de poliţiştii constănţeni, de la domiciliu, urmând să fie transferat în cursul zilei la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa.
Potrivit poliţiştilor, Mihai Necolaiciuc are domiciliul pe raza municipiului Constanţa, iar după ce a ajuns mandatul privind condamnarea sa definitivă, un echipaj s-a deplasat la domiciliul acestuia şi l-a însoţit apoi la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
După întocmirea documentaţiei necesare, Necolaiciuc va fi transferat la Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.
Sentinţa a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR SA şi administratori de firme au fost acuzaţi pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimişi în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.
" (...)în final, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare. În baza dispoziţiile art. 72 noul Cod penal deduce din pedeapsa de mai sus, prevenţia de la 17.06.2009 la 26.01.2012 şi perioada executată de la 17.10.2014, la 17.07.2015, când inculpatul a fost liberat condiţionat din executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 3/07.01.2014 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 1260/17.10.2014 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I Penală.", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Instanţa a admis astfel apelul declarat de Mihai Necolaiciuc la decizia Judecătoria Sectorului 1 prin care a fost condamnat, în vara lui 2015, la zece ani de închisoare. Curtea a admis apelurile şi în cazul celorlaţi inculpaţi, cărora le-a redus pedepsele. Bogdan Andrei Gheorghiu a primit patru ani cu executare, redusă de la cinci ani, Viorel Adrian Gaşpar a primit doi ani faţă de cinci iniţial, Dumitru Creştin tot doi ani, redusă de la cinci, Viorica Olăeru a fost condamnată la cinci ani şi şase luni, faţă de opt ani în primă instanţă, Vlăduţ Ilie la trei ani cu suspendare, Vasile Dragoş Vlăduţ la trei ani cu executare şi Ana Maria Matei tot trei ani de închisoare, dar cu suspendare. În cazul lui Octavian Costea judecătorii au hotărât o pedeapsă de trei ani şi şase luni, Alexandru Nicolae trei ani cu suspendare, Marius Iliuşcă tot trei ani, dar cu executare, plus un an contopit de la o pedeapsă cu suspendare mai veche a acestuia. Lucian Ovidiu Nicula s-a ales cu tot cu o pedeapsă de trei ani, plus un spor de 1 an.
"Pe latură civilă: Constată integral acoperit prejudiciul creat de inculpaţii Gheorghiu Andrei Bogdan, Gaşpar Adrian Viorel şi Creştin Dumitru, Necolaiciuc Mihai, Olăeru Viorica, Matei Maria Ana, Vlăduţ Ilie (relaţia cu S.C. Rom Tehno Invent S.A.) ", se mai arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
În prima dintre aceste cauze, alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc a fost acuzat că în calitate de director general al CFR SA, în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR , în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.
Necolaiciuc a fost ajutat, susţin procurorii, de mai mulţi complici, care făceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau şefi de servicii - Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Ţolea, dar şi de administratorii unor firme - Marius Ilişcă şi Ovidiu Lucian Nicula.
La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de faptul că a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.
Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.
Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.
Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.
"De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.
Conform materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1.
Procurorii spun că în acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Şi în acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii săi, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care ar fi făcut activităţi nelegale.
Conform DNA, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.
De asemenea, procurorii vorbesc în rechizitoriu despre faptul că între 2002 şi 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea şi fără a avea documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.
Mihai Necolaiciuc fusese eliberat din închisoare în iulie 2015 după ce a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureştri l-a condamnat în 2014 pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.
În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune.
Curtea de Apel Bucureşti a schimbat pedeapsa dată de prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1, care hotărâse, în 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru nu sunt vinovaţi de faptele de care au fost acuzaţi de procurori, motiv pentru care i-a achitat.
Citeşte şi: DNA cere urmărirea penală pentru foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău
Citeşte şi: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea: Pavilionul central Romexpo va fi transformat într-o sală polivalentă cu 15.000 de locuri
Citeşte şi: EXCLUSIV. Doi angajaţi SRI au fost sancţionaţi după ce Ioan Becali a trecut prin filtrul de protocol
Citeşte şi: Alertă cu bombă la Tribunalul Maramureş / Pachetul avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat. Nu prezintă pericol
Citeşte şi: Cazul copiilor din Carei, puşi să asambleze jucării pentru ouă Kinder: Ferrero a declarat că va investiga activitatea furnizorilor Romexa şi Prolegis
Citeşte şi: Toate dosarele de transplant vor fi verificate, în urma unor nereguli la ANT / Acuzaţii grave la adresa lui Voiculescu: ”Face o perdea de fum ca să nu răspundă de decesul unui om”
Citeşte şi: O locomotivă a lovit o garnitură formată din mai multe cisterne pline cu motorină, la Arad / Mecanicul locomotivei şi şeful de tren erau băuţi - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
-
astăzi, 21:18
Predoiu a avut discuţii cu directorul Frontex despre aderarea României la Schengen terestru