- Home
- Social
- SLATINA , (11.05.2017, 14:21)
- Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO Peste 150 de fermieri din Mogoşeşti - Scorniceşti, blocaţi cu cerealele în câmp
Peste 150 de fermieri din judeţul Olt, localitatea Mogoşeşti-Scorniceşti, riscă să rămână cu culturile de cereale în câmp, deoarece autorităţile amână de zeci de ani repararea unui pod peste un pârâu. Podul se află într-o stare deplorabilă, iar utilajele agricole nu mai pot să treacă pe acolo.
Urmărește
262 afișări
Peste 150 de fermieri din Mogoşeşti - Scorniceşti, blocaţi cu cerealele în câmp
Din cauza valurilor de inundaţii din ultimii ani, podul se află într-o stare deplorabilă, iar utilajele agricole nu mai pot să treacă pe acolo. Soluţia de moment găsită de Primărie este să amplaseze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone.
Nicolae Duminiceanu, agricultor din localitatea Mogoşeşti, parte a oraşului Scorniceşti, se declară disperat deoarece nu-şi mai poate aduce din câmp sute de tone de cereale pe care trebuie să le recolteze, în mai puţin de două luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Podul peste pârâul Plăpiţa, singura cale de acces către terenurile agricole, este într-o avansată stare de degradare, fiind afectat mai ales de valurile de inundaţii, dar şi de eroziunea timpului, fiind construit în anii ’60. Utilajele care ar trebui să recolteze cerealele cântăresc, în medie, 30 de tone, iar fermierii nu pot trece podul cu ele pentru a ajunge în câmp. Podul este prea şubred şi pentru a ţine greutatea unui tractor, iar cei care se încumetă să-l traverseze cu autoturismul trebui să fie atenţi pentru a nu rămâne blocaţi în unul dintre cele două cratere apărute la unul dintre capete.
Duminiceanu declară că, încă din anul 2014, face notificări peste notificări către Primăria Scorniceşti pentru a repara podul, pe când stadiul de degradare nu era atât de pronunţat. De atunci, autorităţile sunt lipsite de reacţie.
”Podul este construit în anul 1963, după colectivizare, pe aici trecând atelaje din acea vreme - căruţe trase de boi. În 2014, când au fost nişte inundaţii de proporţii istorice, viitura care a venit a afectat postamentul din beton pe care este amplasat podul. Am făcut sesizare la Primăria Scorniceşti, încă de atunci. I-am notificat, iar imediat după inundaţii a venit o comisie care a constatat deteriorarea podului. În 2016, am făcut o nouă notificare pentru că podul se deteriorase din nou. Am cerut să găsească o soluţie pentru a putea să ies cu utilajele pentru a recolta producţia agricolă. Nu s-a întreprins nimic. Îmi spun că nu sunt fonduri, dar eu sunt şi consilier local şi stăpânesc bine informaţiile privind încasările la buget şi unde se duc banii”, explică agricultorul.
Ca Nicolae Duminiceanu sunt şi alţi peste 150 de agricultori din zonă, care nu pot ajunge să-şi recolteze culturile agricole sau să-şi muncească terenul.
”Nu sunt numai eu afectat. Aceasta este o stradă publică, Doctor Voiculescu, şi reprezintă drumul de acces al consătenilor către câmpurile agricole din zonă. Nu există altă cale de acces. Peste ceva timp va începe campania agricolă şi peste acest pod trebuie să treacă 500 de tone de orz, 1.400 de tone de grâu, 700 - 800 de tone de rapiţă. Apoi, urmează campania de toamnă”, mai spune omul.
Potrivit lui Duminiceanu, soluţia găsită recent de administraţia locală pentru rezolvarea problemei agricultorilor din zona Mogoşeşti este ”batjocoritoare”. Primăria vrea să monteze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone.
”Am fost recent la Primărie şi mi s-a spus că se va pune un semn pentru restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone. Este o bătaie de joc”, a conchis Nicolae Duminiceanu.
Un alt fermier din zonă, Nicolae Vişan, declară, la rândul său, că podul peste Plăpiţa reprezintă singura cale de acces către aceste terenuri.
”Pe aici se face accesul la câmp, la terenurile agricole. Acest pod şi drumul sunt publice, iar dacă nu mai ai pe unde să treci, pe toată platforma Plapcea nu se mai poate interveni cu utilaje agricole pentru a se pregăti terenurile agricole sau a se recolta culturile. Peste 150 de agricultori sunt afectaţi de faptul că acest pod este în această stare, pentru că alt loc de trecere nu mai este. Am încercat să contactăm autorităţile şi ni s-a spus că a rămas în aşteptare, că se va lua o măsură. Până la ora actuală nu s-a luat niciun fel de măsură”, arată el..
Fermierul spune că se vede nevoit să-şi abandoneze culturile agricole în câmp.
”Avem grâu, avem culturi agricole şi acolo vor rămâne, în câmp. Ce pot să fac? Să mă duc cu secera, ca pe vremuri. N-am cum să recoltez, n-am cum să lucrez. Aceasta este situaţia, dacă nu se vrea a se interveni în ajutorul oamenilor care plătesc taxe şi impozite”, a spus Vişan.
Primarul oraşului Scorniceşti, Ion Prioteasa, confirmă cele spuse de fermieri, arătând însă că nu există bani la bugetul local pentru această investiţie.
Edilul spune că administraţia locală va restricţiona accesul utilajelor grele pe pod, chiar dacă această decizie ar echivala cu blocarea accesului fermierilor la terenurile agricole.
”Oamenii pot să treacă, dar nu pot trece utilajele grele, pentru că este un pod vechi. Eu am făcut demersuri, de anul trecut, dar dacă ei trec cu maşini de 40 de tone – 60 de tone, eu ce să le fac? O să le pun un indicator să nu mai treacă cu maşini de tonaj. Eu am prins în buget, anul acesta, proiectarea lui, dar nu am bani pentru execuţie pentru că trebuie făcut unul cu deschidere mare. Am luat aprobare de la Apele Române, iar acum urmează să fac proiectul. Vom continua demersurile, dar sunt proiecte multe şi de o importanţă mai mare”, a declarat primarul.
Citeşte şi: Povestea ofiţerului SPP care s-a împuşcat: Avea un copil de 9 ani şi era doctorandul lui Virgil Măgureanu
Citeşte şi: Pedeapsa pentru bărbatul care şi-a ucis soţia deoarece aceasta "nu era bună gospodină", MAJORATĂ
Citeşte şi: Garda de Mediu suspendă greva/ Agenţia de Protecţie a Mediului se pregăteşte de proteste
Citeşte şi: Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, ÎNFIINŢATĂ. Mihai Fifor a fost ales PREŞEDINTE
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe