FOTO | Primul clopoţel, printre emoţii şi flori. Părinte, la începutul anului şcolar: Fără flori, nu poate începe şcoala. Am dat pe buchet 250 de lei

Pe lângă rechizite şi haine, începutul anului şcolar a însemnat pentru părinţi şi cheltuirea a sute de lei pentru arajamente florale pe care să le dăruiască învăţătoarelor şi profesoarelor, în schimb, elevii de liceu nu mai pun accent pe astfel de atenţii pentru că „nu le aduc niciun beneficiu”.

Urmărește
1624 afișări
Imaginea articolului FOTO | Primul clopoţel, printre emoţii şi flori. Părinte, la începutul anului şcolar: Fără flori, nu poate începe şcoala. Am dat pe buchet 250 de lei

Părinte, la începutul anului şcolar: Fără flori, nu poate începe şcoala. Am dat pe buchet 250 de lei

„Nu se poate să înceapă anul şcolar fără flori. Este de bun simţ ca elevul să îi ofere doamnei învăţătoare un buchet de flori, aşa făceam şi noi pe vremea noastră. Noi am cumpărat un arajament floral foarte frumos pe care am dat aproximativ 250 de lei. Nu ştiu dacă e mult sau puţin, dar e frumos să ducă ceva. Cred că toţi elevii fac lucrul acesta. Măcar atât pentru că oricum, cadouri nu prea mai cumpărăm, ştiţi că e o situaţie mai delicată din punctul acesta de vedere”, a explicat Valentin, tatăl unui băieţel din clasa a III-a.

Mulţi părinţi nu se aruncă să dea mulţi bani pe flori pentru începutul anului şcolar deoarece, spun ei, au avut multe cheltuieli cu rechizitele sau hainele copiilor.

„Am cheltuit mai bine de 700 de lei pe rechizite, haine, echipamente de sport, aşa că ne-am rezumat la un bucheţel decent de flori, pe care am dat 40 de lei. Vor mai urma de acum încolo multe alte cheltuieli, pe caiete speciale, pe manuale auxiliare şi câte şi mai câte. Sigur, este frumos ca elevul să se ducă, în prima zi de şcoală, cu un buchet de flori. Mie îmi tăia mama din gradină flori, avea multe tufănele de toamnă, şi îmi facea un buchet tare frumos pe care să îl duc doamnei învăţătoare”, a povestit Irina, mămica unui elev din clasa a IV-a.

Dacă în clasele primare, elevii vin cu braţele de buchete de flori, colegii lor mai mari de liceu, au renunţat la acest obicei.

„Am dus flori din clasa întâi până anul trecut. Cred că e suficient. Şi dacă le iau profesoarelor flori şi dacă nu le iau, aceleaşi note îmi dau, deci, nu e nicio afacere. Decât să dau 20-30 de lei pe un buchet de flori pe care oricum peste două zile îl aruncă, mai bine ţin banii ăia pentru mine. Deci, nu e niciun beneficiu pentru mine”, a explicat râzând un elev de clasa a XI-a.

„Acum suntem şi noi în ultimul an de liceu, nu mai ducem flori. Dacă aş şti că o să iau Bacalaureatul cu flori, aş aduce un camion de flori în curtea şcolii pentru toate profesoarele. Mi-e frică de Bacalaureat, normal. Dacă nu îl iau, o să dau până reuşesc, altceva ce am de făcut? Cred că e bine că dăm în februarie competenţele pentru că avem timp mai mult pentru examenele scrise. Oricum, dacă nu am învăţăat până acum, degeaba ne mai chinuim”, a explicat un elev din clasa a XII-a.

Elevii s-au întors la şcoală luni, urmând ca prima vacanţă de care vor beneficia toţi şcolarii şi preşcolarii să fie cea de iarnă, care va începe pe 23 decembrie.

În anul şcolar 2017-2018 sunt înscrişi aproximativ 2,3 milioane de elevi şi preşcolari, dintre care 165.000 în clasa pregătitoare, peste 400.000 la grădiniţă şi 170.000 de elevi în clasa a V-a.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici