FOTO | Tehnologie de top pentru smartphone şi camere foto, creată de 30 de ingineri din Braşov

30 de ingineri din Braşov creează o parte din tehnologia de top pentru sute de milioane de smartphone-uri vândute anual în lume, aceştia lucrând pentru FotoNation, care deţine 90% din piaţa echipamentelor folosite de camerele foto şi telefoanele mobile pentru detecţia şi corecţia ochilor roşii

Urmărește
1401 afișări
Imaginea articolului FOTO | Tehnologie de top pentru smartphone şi camere foto, creată de 30 de ingineri din Braşov

Tehnologie de top pentru smartphone şi camere foto, creată de 30 de ingineri din Braşov

Cornel Zaharia, manager general FotoNation Braşov, a declarat, pentru MEDIAFAX, că unitatea pe care o conduce livrează algoritmi de detecţie şi corecţie a ochilor roşii pentru 90% din piaţa de camere foto şi acoperă 60% din piaţă în ceea ce priveşte algoritmii folosiţi de camere foto şi telefoane mobile pentru detecţia feţelor.

„Suntem printre puţinii oameni din IT care facem hardware design, proiectăm circuite integrate. Este o activitate specifică, iar finalitatea acesteia este un circuit integrat, care nu se mai produce demult în Europa, ci mai mult în extremul orient, Taiwan, Japonia sau chiar China. Practic, creăm algoritmi de procesare de imagini, iar cel mai cunoscut algoritm este de detecţie şi corecţie de ochi roşii, urmat de cel de detecţie a feţelor”, a declarat Cornel Zaharia, manager general FotoNation Braşov.

Potrivit acestuia, nu toate contractele FotoNation cu producătorii de device-uri sunt publice, fiindcă mulţi dintre aceştia îşi ţin secrete parteneriatele, însă printre cei mai importanţi clienţi ai companiei care şi-au făcut publice colaborările se numără Fujitsu şi Huawei.

„Ca să ai 60% din piaţă, trebuie să lucrezi cu cei mai buni. Sunt producători de telefoane mobile din ce în ce mai importanţi, cu care avem relaţii pe mai multe domenii de activitate. Dacă ai un telefon mobil mai nou, care detectează feţe, cu siguranţă suntem şi noi acolo. Rata cu care noi livrăm circuite integrate este de 450 de milioane de unităţi pe an. Reuşim să vindem o asemenea cifră deoarece aceste device-uri sunt bine protejate din punct de vedere al proprietăţii intelectuale. Noi inventăm lucruri, iar acestea se transformă în patente”, a explicat managerul FotoNation, companie care are 900 de patente în toată lumea.

Găsirea de personal specializat este o problemă şi pentru industria IT, însă compania a găsit o soluţie pentru a-şi „creşte” tineri angajaţi.

„Modul în care am rezolvat problema a fost să ne implicăm în relaţiile cu Universitatea Transilvania. O parte din colegi predau la universitate, ceea ce este un lucru benefic de ambele părţi. Universitatea câştigă know-how, fiindcă lucrăm cu cei mai mari producători, şi putem da aceste informaţii şi studenţilor. De asemenea, oferim şi burse din anul II sau III studenţilor de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Până îşi termină masteratul, au o relaţie deja cu noi. Spre deosebire de alte firme, noi îi încurajăm să se ducă la facultate”, a mai declarat managerul FotoNation.

FotoNation are 150 de persoane angajate în filialele din întrega lume, dintre care 30 sunt la Braşov., aceştia lucrând la o parte din tehnologia de top care este integrată anual în sute de milioane de telefoane sau de camere foto-video care se vând în lume.

Prima filială a companiei FotoNation a fost deschisă în Irlanda, acum 20 de ani, de către braşoveanul Petronel Bigioi, care se mutase în această ţară după terminarea facultăţii pentru a-şi efectua studiile doctorale. În 1999, FotoNation a ajuns şi în România, la Bucureşti, iar din 2007 compania a intrat şi pe piaţa din Braşov.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici