FREEZING RAIN vine şi la Bucureşti: Fenomenul meteo a apărut deja în unele zone ale ţării - GALERIE FOTO

Fenomenul "freezing rain" prognozat a apărut deja în unele zone ale ţării şi se va produce şi în Bucureşti începând de sâmbătă după-amiază, urmând să se instaleze în zone chiar mai extinse decât se estimase iniţial, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Urmărește
3777 afișări
Imaginea articolului FREEZING RAIN vine şi la Bucureşti: Fenomenul meteo a apărut deja în unele zone ale ţării - GALERIE FOTO

FREEZING RAIN vine şi la Bucureşti: Fenomenul meteo a apărut deja în unele zone ale ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestuia, "freezing rain" este un fenomen "destul de rar, însă nu total neobişnuit pentru România".

"Noi nu greşim prognozele. Ne aşteptam ca acest lucru să se întâmple şi a început deja să se întâmple. Depinde de cantităţi (de precipitaţii - n.r.) şi de temperaturi, însă este posibil să apară pe o zonă mai extinsă decât se estimase iniţial. Trebuie ţinut cont însă că formarea lui depinde exclusiv de cantităţile de ploaie şi de temperaturi", a declarat pentru MEDIAFAX directorul ANM, Ion Sandu.

TITLURILE ZILEI

GALERIE FOTO

Directorul ANM a declarat recent, pentru MEDIAFAX, că nu este cazul ca populaţia să intre în panică din cauza ninsorii şi a viscolului, dar a ţinut să atenţioneze asupra momentului în care nisoarea se va transforma în ploaie.

"Atunci am putea avea probleme mari, pentru că va fi polei şi am putea fi, practic, blocaţi din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, după mine, momentul cheie. Restul discuţiilor despre nămeţi înalţi şi altele de acest gen sunt supoziţii care, în prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirmă", a spus Sandu.

Prefectul Capitalei le-a cerut primarilor să se pregătească pentru a reacţiona rapid în zilele următoare, în condiţiile în care ninsoarea s-ar putea transforma în lapoviţă sau ploaie, iar din cauza temperaturilor scăzute există pericol de polei şi de îngheţ a cablurilor electrice.

Fenomenul se formează din cauză că în straturile înalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transformă imediat în gheaţă. Astfel, în urma ploii îngheţate se formează o crustă subţire de gheaţă.

Un astfel de fenomen, de această amploare, este primul înregistrat în ultimii şase ani în Romania. În schimb, în 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul ţării, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi, potrivit stirileprotv.ro.

Tot în 1998, o ploaie îngheţată a afectat estul Canadei şi porţiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu patru ani mai devreme, acelaşi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari în sudul Statelor Unite.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

În Bucureşti, sâmbătă vremea rămâne închisă, temporar se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de lapoviţă şi ploaie şi se va depune polei. Vântul va avea intensificări trecătoare. Temperatura aerului va creşte, astfel încât maxima termică va fi de 1...2 grade, iar minima de 0...1 grad.

La ora 14.00, la staţia Bucureşti - Băneasa erau -2,5 grade, la staţia Bucureşti - Filaret erau -2,7 grade, iar la Bucureşti - Afumaţi se înregistrau -3,5 grade, potrivit site-ul ANM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici