- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (05.09.2014, 14:49)
- , Ela Giurgea
Frunda vrea scăderea pragului de 20 la sută pentru folosirea limbii materne în instituţii
Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, susţine că trebuie scăzut pragul de la care limba maternă se foloseşte obligatoriu în administraţia publică, justiţie şi alte instituţii, de la 20 la 15 la sută, pentru că maghiarii sunt tot mai puţini.
Urmărește
105 afișări
Frunda vrea scăderea pragului de 20 la sută pentru folosirea limbii materne în instituţii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, minorităţi şi relaţii internaţionale, György Frunda, a declarat, vineri, la seminarul "Limbile minoritare şi regionale în Europa”, organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy” din Târgu Mureş, că în câteva ţări din Europa se înregistrează o scădere a numărului membrilor comunităţilor minoritare, cea mai mare fiind cea a maghiarilor din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, a spus Frunda, trebuie scăzut pragul de la care limba maternă se foloseşte obligatoriu în administraţia publică, justiţie şi alte instituţii, de la 20 la sută din totalul populaţiei la 15 la sută.
"Noi, ungurii din România, am avut cea mai mare scădere a populaţiei, în 20 de ani. Am pierdut cam trei sute şi ceva de mii - patru sute de mii de oameni, de la 1.620.000 am ajuns la 1.380.000, atâţia suntem acum. Or, dacă aşa este, şi legea românească trebuie să răspundă la acest lucru. Pragul de 20 la sută unde folosirea limbii minoritare este obligatorie trebuie scăzut la 15 la sută. Pentru că aceasta este realitatea, nu pentru că am face un favor”, a spus Frunda.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 20:49
• Gândul: Al patrulea suspect în furtul tezaurului dacic, identificat de poliţie
-
astăzi, 20:20
• Casa Albă pregăteşte un ordin executiv pentru desfiinţarea Departamentului Educaţiei
-
astăzi, 19:38
-
astăzi, 18:59
-
astăzi, 17:41
• Guvernul Mexicului începe desfăşurarea a 10.000 de soldaţi la frontiera cu SUA
-
astăzi, 16:50
• Nicuşor Dan: Podul Calicilor riscă să fie îngropat din nou de politicienii aflaţi la putere
-
astăzi, 16:33
-
astăzi, 16:27
-
astăzi, 16:05
-
astăzi, 15:37
-
astăzi, 14:50
-
astăzi, 14:34
-
astăzi, 13:42
• Tanczos Barna: Propunerea privind limitarea tranzacţiilor cash nu îi va afecta pe cetăţeni
-
astăzi, 13:27
• Spionajul sud-coreean anunţă că Putin a retras trupele nord-coreene din regiunea rusă Kursk
-
astăzi, 11:04
În opinia acestuia, şi consiliile locale trebuie încurajate să adopte prevederi în sprijinul minorităţilor din localităţile lor, chiar şi acolo unde acestea sunt "într-o proporţie simbolică, până în cinci la sută”, dând ca exemplu Braşov, unde există inscripţii şi în germană şi maghiară, deşi germanii sunt în proporţie de unu-doi la sută, iar maghiarii sub 10 la sută.
"Este un lucru lăudabil şi de urmat”, a spus Frunda, care a adăugat că, în calitate de "veteran”, sfătuieşte "generaţia nouă” de reprezentanţi ai comunităţilor minoritare să ducă mai departe ceea ce a început generaţia veche, "pe aceeaşi metodă, a politicii raţionale".
În cadrul aceluiaşi seminar, Szekely Istvan, reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, a declarat, de asemenea, că este nevoie de "reconsiderarea pragurilor instituite”, pentru că se înregistrează "anomalii”.
El a spus că la Cluj-Napoca există zeci de mii de maghiari într-o comunitate compactă, dar aceştia nu beneficiază de drepturile lingvistice prevăzute de lege, întrucât reprezintă mai puţin de 20 la sută din totalul populaţiei, în timp ce comunităţi maghiare mai mici numeric, din comune şi oraşe, au posibilitatea de a amplasa, spre exemplu, plăcuţe cu numele localităţilor şi în limba lor, pentru că depăşesc pragul cerut de lege.
Potrivit Legii administraţiei publice locale 215/2001, “în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20 la sută din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale convenţiilor internaţionale la care România este parte”.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe