Fundaţia Vier Pfoten: Taxa de 170 de lei pentru adopţia unui câine este aberantă. Va descuraja adopţiile

Vier Pfoten consideră că taxa de 170 de lei pentru adopţia unui câine, pe care municipalitatea vrea să introducă, este aberantă şi descurajează adopţiile, organizaţia cerând introducerea unei taxe pentru cei care nu doresc să-şi sterilizeze animalul şi care, astfel, vor avea libertate de decizie.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Fundaţia Vier Pfoten: Taxa de 170 de lei pentru adopţia unui câine este aberantă. Va descuraja adopţiile

Fundaţia Vier Pfoten: Taxa de 170 de lei pentru adopţia unui câine este aberantă. Va descuraja adopţiile (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Fundaţia Vier Pfoten consideră salutară iniţiativă Primăriei Capitalei de a aduce îmbunătăţiri actualei hotărâri privind gestionarea populaţiei de câini. Cu toate acestea, organizaţia neguvernamentală doreşte să atragă atenţia că unele modificări propuse dezbaterii publice sunt menite să genereze confuzie şi chiar respingere din partea cetăţenilor, iar altele să pună piedici inutile celor care vor să adopte animale fără stăpân, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

"Unele modificări sunt de bun simţ, aplicabile şi eficiente, însă altele nu vor putea fi puse în practică. Taxa de 170 de lei e aberantă ţinând cont că cei care adoptă sunt oameni cu venituri modeste în general. De ce trebuie să le punem tocmai lor piedici? Pentru ca Primăria să facă rost de bani pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, aş propune aplicarea unor amenzi usturătoare tuturor celor care-şi abandonează intenţionat animalul", susţine Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân Vier Pfoten, care consideră că introducerea taxei "nu va face decât să descurajeze adopţiile".

Potrivit sursei citate, deşi noile modificări impun tuturor deţinătorilor de câini în vârsta de peste şase luni să-şi sterilizeze şi înregistreze animalele, excepţie făcând câinii utilitari, câinii de vânătoare şi câinii poliţişti, "în mod inexplicabil", această excepţie nu-i include şi pe câinii de rasă cu drept de montă, care sunt înscrişi în Asociaţia Chinologică.

"Pentru rezolvarea acestei probleme, hotărârea ar trebui să permită celor care nu doresc să-şi sterilizeze animalul să aibă libertatea acestei decizii, plătind în schimb o taxă anuală către consiliul local", precizează reprezentanţii Vier Pfoten.

Sursa citată mai arată că, potrivit modificărilor propuse dezbaterii, cetăţenii care vor să adopte un câine ar trebui să facă dovada deţinerii de spaţiu suficient şi resurse financiare pentru întreţinerea animalul, nefiind însă specificate criteriie după care vor fi evaluate spaţiul şi resursele financiare ale adoptatorului.

"De remarcat că, la nivel general, deşi prevede obligaţii pentru proprietarii şi adoptatorii de câini, noua hotărâre nu oferă detalii despre modalitatea de control şi sancţionare a celor care le încălcă", subliniază reprezentanţii Vier Pfoten, care precizează şi faptul că noile modificări prevăd şi măsuri benefice şi eficiente pe termen lung.

Sunt menţionate, astfel, obligativitatea de a microcipa şi înregistra animalele în registru unic al municipalităţii, dar şi posibilitatea ca animalele să fie sterilizate şi returnate în teritoriu, care va duce la folosirea la capacitate maximă a adăposturilor publice pentru sterilizarea altor câini.

"Salutăm totodată faptul că serviciile de sterilizare, identificare şi microcipare vor fi gratuite, lucru menit să încurajeze o participare activă a bucureştenilor la efortul de stopare a înmulţirii câinilor fără stăpân. Fundaţia Vier Pfoten consideră că resursele primăriei ar trebui să fie direcţionate prioritar către stoparea înmulţirii câinilor şi către identificarea acestora", se mai arată în comunicat.

O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, lansat marţi în dezbatere publică, care modifică şi completează Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptaţi poate fi făcută în acelaşi loc de unde au fost capturaţi numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare şi microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, pieţe, spitale, şcoli sau obiective de interes turistic.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face de asemenea câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Iniţiativa nu prevede însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici