- Home
- Social
- SUCEAVA, (22.07.2014, 20:03)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video FURTUNĂ PUTERNICĂ în judeţul Suceava: Copacii dintr-o pădure, doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare. Ce spune prefectul despre fenomen - FOTO şi VIDEO
Copacii dintr-o pădure din judeţul Suceava au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare în urma unei furtuni puternice, la o primă evaluare fiind vorba de aproximativ 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă, iar pagubele sunt estimate la circa 3 milioane de lei.
Urmărește
7116 afișări
UPDATE 20:03 Prefectul de Suceava despre copacii doborâţi: Văile sunt adâci, s-a creat un fenomen turbionar
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat, marţi, că în pădurea din comuna Ulma, unde copacii au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, s-a produs, cel mai probabil, "un fenomen turbionar", întrucât în zonă văile sunt adânci, iar muntele este foarte abrupt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord cu decizia CCR de renumărare a voturilor? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ALEPH NEWS – MEDIAFAX – ZIARUL FINANCIAR
-
Zelenski sugerează o posibilă încetare a conflictului în schimbul aderării la NATO
-
Curtea Constituţională a României se pronunţă luni pe anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale
-
Olandezii de la Damen ies din acţionariatul şantierului naval din Mangalia
Prefectul de Suceava, care a fost marţi dimineaţă în comuna Ulma pentru a coordona operaţiunile de deblocare a drumului acoperit cu arbori căzuţi, a declarat că furtuna a avut un moment maxim în jurul orei 22.30, când vântul a bătut cu putere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat că zona afectată se află la confluenţa a trei văi adânci, unde s-a creat, cel mai probabil, "un fenomen turbionar".
"În zonă văile sunt foarte adânci şi muntele foarte abrupt şi, probabil, această configuraţie a reliefului a făcut ca viteza vântului să crească", a spus Sinescu.
El a mai spus că în pădurea respectivă pământul este umed, ca urmare a ploilor din ultima perioadă, iar rădăcinile copacilor sunt dispuse "pe orizontală".
"Au picat precum popicele. Primii copaci doborâţi au fost problema, iar pe urmă au fost antrenaţi unul după altul ca un efect de domino", a explicat Sinescu.
El a menţionat că o parte dintre copaci au fost rupţi, însă mulţi au fost smulşi din rădăcină, fapt ce arată că şi umiditatea terenului a contribuit la producerea fenomenului din Ulma.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, care a mers în zona afectată, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma unei furtuni produse în noaptea de luni spre marţi, copacii dintr-o pădure au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, la o primă evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă.
El a spus că reţeaua electrică nu a fost afectată, însă circulaţia rutieră pe drumul care face legătura între Ulma şi Lupcina, zona în care se află pădurea, a fost blocată.
"Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de cinci kilometri", a afirmat prefectul care a menţionat că, marţi la prânz, traficul pe drumul respectiv a fost reluat.
El a adăugat că valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.
Sinescu a precizat că a solicitat silvicultorilor care acţionează în zonă să taie şi copacii care nu au fost doborâţi de vânt pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă şi să fie înregistrate incidente.
Totodată, au fost scoşi copacii care au căzut în albia pârâului Nisipitu din zonă, în condiţiile în care judeţul Suceava este sub atenţionare cod galben de ploi.
Prefectul a menţionat că în timpul furtunii cantitatea de precipitaţii căzute nu a fost mare, însă vântul a fost foarte puternic.
Sinescu a mai spus că arborii doborâţi de vânt vor trebui scoşi cât mai repede din pădure întrucât lemnul căzut favorizează apariţia şi dezvoltarea dăunătorilor forestieri.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Este o obligație ca de fiecare 1 Decembrie să ne redeșteptăm, să ne întrebăm cine suntem, să ne uităm în urmă, să ne uităm înainte, să ne căutăm liderii. Nu pot exista lideri fără popoare puternice
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ai câștigat. Ai desființat Democrativa. Pe 1 și pe 8 Decembrie, dacă nu ți-e frică, le-o dai în vot!
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Localitatea din România în care toți angajații primăriei sunt rude. Culmea, toți sunt în concediu!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe