Gabriel Oprea, de Ziua Pompierilor: Numărul intervenţiilor în situaţii de urgenţă s-a dublat în ultimii cinci ani

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a precizat sâmbătă, la ceremonia organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Pompierilor, că numărul intervenţiilor în situaţii de urgenţă s-a dublat în ultimii cinci ani, de la 147.000 în 2009 la peste 300.000 anul trecut.

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Gabriel Oprea, de Ziua Pompierilor: Numărul intervenţiilor în situaţii de urgenţă s-a dublat în ultimii cinci ani

Gabriel Oprea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Intervenţiile au constat în stingerea incendiilor, acordarea de asistenţă medicală de urgenţă, acţiuni de protecţie a populaţiei sau misiuni pentru salvarea persoanelor aflate în situaţii critice, peste 3.900 de vieţi fiind salvate numai în acest an, a mai spus Oprea.

La ceremonia desfăşurată pe platoul de la Monumentul Eroilor Pompieri, premierul Victor Ponta a înmânat distincţia "Pompierul de onoare al anului" plutonierului Valerian Dumitru Taban, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Maior Constantin Ene" al judeţului Bacău, pentru participarea la intervenţiile complexe de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă desfăşurate pe parcursul acestui an.

De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a oferit distincţia "Salvatorul de onoare al anului" plutonierului major Dorel Ciprian Guşilă, de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" Botoşani, pentru profesionalismul şi prezenţa de spirit dovedite în acţiunea de salvare a două persoane căzute într-un puţ, la o adâncime de peste 16 metri.

Tot cu ocazia Zilei Pompierilor, prin ordin al ministrului Oprea, 275 de pompieri militari - 76 de ofiţeri şi 199 maiştri militari şi subofiţeri - au fost avansaţi în grad, înainte de termen, pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată.

În discursul său la ceremonia desfăşurată în Capitală, vicepremierul Gabriela Oprea a mai spus că, pentru a menţine acelaşi nivel de performanţă la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), este nevoie de resurse, logistică adecvată şi o excelentă coordonare împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. În acest context, Oprea a menţionat că, în plan operaţional, primii paşi au fost făcuţi în acest an, prin înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar în plan logistic pentru exerciţiul financiar 2014-2020 este prevăzută suma de peste 150 milioane de euro, din fonduri europene, destinate inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

La acelaşi eveniment, Ponta şi Oprea au primit în dar de la oficialii IGSU câte o cască şi un topor de pompier personalizate, simboluri ale acestui serviciu de intervenţie.

Ceremonia a fost perturbată, pentru câteva zeci de secunde, de un fost angajat al ISU, care a protestat întinzându-se pe jos în faţa asistenţei, pe platoul de la Monumentul Eroilor Pompieri. Bărbatul, fost pompier, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a protestat astfel pentru că ar fi fost concediat de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în 2011, potrivit unor surse.

Incidentul s-a produs la puţin timp după ce premierul Victor Ponta a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Pompieri.

Protestatarul a fost ridicat de jandarmi şi scos din zona ceremoniei la care mai asistau, între alţii, secretarii de stat Raed Arafat şi Ilie Botoş şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită în fiecare an la 13 septembrie, dată la care, în 1848, a avut loc bătălia de la Dealul Spirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici