GALERIE FOTO Aproximativ 15.000 de persoane au participat la Parada Junilor, în centrul Braşovului

Aproximativ 15.000 de persoane au asistat, duminică, la cea mai aşteptată sărbătoare din Braşov, Parada Junilor, când peste o sută de bărbaţi păstrători ai tradiţiilor, îmbrăcaţi în haine populare, coboară în Cetate, în centrul oraşului, călare pe cai împodobiţi cu ciucuri şi panglici colorate.

Urmărește
1779 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Aproximativ 15.000 de persoane au participat la Parada Junilor, în centrul Braşovului

Aproximativ 15.000 de persoane au participat la Parada Junilor, în centrul Braşovului (Imagine: Mihaela Grdinariu/ Mediafax Arhiva Foto)

Localnicii şi turiştii s-au adunat, duminică dimineaţa, de-a lungul străzilor din centrul Braşovului pentru a-i aştepta pe juni care coborau la paradă.

Drumul celor peste o sută de juni călăreţi a fost deschis de o fanfară militară. Cu caii împodobiţi cu ciucuri şi panglici multicolore, ţinuţi în pas de paradă, junii tineri, seniorii, albiori, roşiori, braşovecheni, curcani şi dorobanţi au salutat mulţimea cu urarea „Hristos a înviat!”, primind răspunsul în cor al mulţimii: „Adevărat a-nviat“.

Potrivit obiceiului, Junii se adună în Piaţa Prundului, de unde pornesc, în jurul orei 11.00, salutând pe mulţimea cu urarea „Hristos a înviat!“, spre Centrul Vechi, pe traseul Piaţa Unirii – str Mureşenilor – Prefectură – str Republicii, pentru ca apoi, prin Poarta Schei să se reîntoarcă în Piaţa Unirii, iar în cele din urmă să petreacă la Pietrele lui Solomon.

În timpul paradei de duminică a avut loc şi un incident, când unul dintre cai l-a aruncat din şa pe junele care îl călărea, în momentul în care aceştia au ajuns în Piaţa Sfatului. În mulţime s-a creat panică pentru câteva minute, însă după ce junele a revenit pe cal, fără să fie nimeni rănit, totul a reintrat în normalitate.

Obiceiul junilor este o carte de întemeiere, un străvechi ritual dacic, transmis din generaţie în generaţie.

La origini, junii sunt o castă militară, ce reia obiceiuri dinainte de Hristos, în gesturi preistorice, a căror supravieţuire pare uluitoare.

„Junii trebuie priviţi ca un rest de epocă păgână, o străveche petrecere de primăvară, care serbează reînvierea naturii, victoria soarelui asupra asprimii şi gerului iernii, începutul vieţii noi. Iar serbarea trebuie considerată ca un cult religios precreştin, confirmată şi de împrejurarea că ea se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut încă de la daci“, spunea Julius Teutsch, cronicar sas.

Cu Parada junilor se încheie cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Braşovului, când, timp de trei zile braşovenii şi turiştii au avut parte de spectacole de muzică uşoară şi populară, târguri meşteşugăresc.

Tot duminică, iubitorii de folclor sunt invitaţi, de la ora 18.30, când pe scenă vor urca ansambluri de dansuri româneşti, maghiare, germane şi elene, după care spectatorii vor putea particpa la recitalurile Danielei Condurache şi al lui Nicolae Furdui Iancu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici