- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (06.01.2017, 13:39)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO În Constanţa, doar câteva sute de persoane au înfruntat viscolul pentru slujba de sfinţire a apei/ Mii de credincioşi au stat la coadă de Bobotează în Cluj şi în Alba/ Crucile aruncate de preot în ape au fost prinse
Numai câteva sute de persoane au înfruntat, vineri la prânz, viscolul, pentru a merge la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa unde, împreună cu un sobor de preoţi, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, a oficiat slujba de sfinţire a apelor, procesiunea de Bobotează fiind anulată.
Urmărește
1771 afișări
VEZI GALERIILE FOTO MAI JOS
Conform programului iniţial, în jurul orei 11.00, clerul şi credincioşii ar fi trebuit să pornească într-o amplă procesiune spre Portul Tomis, unde urma să fie oficiată, 45 de minute mai târziu, slujba de sfinţire a apelor.
Din cauza viscolului, procesiunea spre Portul turistic Tomis a fost anulată, iar Slujba de Sfinţire cea Mare a apei a fost oficiată în faţa Catedralei arhiepiscopale "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
-
Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa austerităţii
-
Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti: impozitul pe dividende se măreşte la 10%
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
Ulterior, după oficierea slujbei, Arhiepiscopul Tomisului s-a deplasat în Portul Tomis, unde, conform tradiţiei, a aruncat trei cruci în apele mării, care au fost recuperate de tot atâţia tineri.
Unul singur a îndrăznit, însă, să se arunce în apă, sfidând, îmbrăcat în costum de neopren, viscolul şi temperaturile coborâte sub cele ale îngheţului, ceilalţi doi recuperând crucile după ce au fost aduse de curenţi pe mal.
Cele 170.000 de sticle cu apă sfinţită, umplute încă de joi pentru a fi împărţite credincioşilor la slujba de Bobotează, au îngheţat după ce au fost lăsate afară peste noapte. Acestea urmează, când vremea o va permite, să ajungă la credincioşi.
Şi manifestările programate de Bobotează pe Faleza Dunării din Brăila au fost anulate din cauza viscolului, potrivit unui anunţ postat pe Facebook de primarul Marian Dragomir.
"Evenimentele programate pe Faleză se anulează deoarece la scenă este viscol puternic, înotătorii nu vor mai avea ocazia să recupereze crucea din Dunăre deoarece valurile puternice le vor pune viaţa în pericol, nu se vede absolut nimic şi trebuie să punem pe primul plan viaţa şi sănătatea oamenilor", a scris primarul din Brăila, Marian Dragomir.
Cluj: Peste 3.000 de persoane la coadă de Bobotează să primească sticle cu apă sfinţită
Peste 3.000 de persoane au stat, vineri, la coadă, în Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pentru a primi sticlele cu apă sfinţită oferite de Mitropolie la finalul slujbei de Bobotează oficiată în aer liber, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Clujenii s-au aşezat, vineri, la coadă în Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi au asistat la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.
"Sărbătoarea, fără dumneavoastră, nu ar fi aşa frumoasă şi vă mulţumim pentru participare. Este frig ca la Bobotează. Astăzi se sfinţeşte firea apelor şi harul Duhului Sfânt să vă sfinţească sufletele dumneavoastră şi tot anul să fie bun. La toate mesele, inimi vesele”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.
La finalul slujbei, reprezentanţii Mitropoliei au împărţit 15.000 de sticle din plastic cu apă sfinţită, iar unele persoane s-au înghesuit să le primească.
Galerie foto
Sute de persoane au participat, vineri, la slujba de Bobotează, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în cadrul căreia s-au sfinţit circa 1.000 de litri de apă, iar la final credincioşii au primit, în sticle, Agheasma Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Slujba de Bobotează, precedată de Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, a fost oficiată pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul său de învăţătură, IPS Irineu a spus credincioşilor că apa sfinţită de Bobotează, care se mai numeşte Agheasma Mare, poate fi consumată în următoarele opt zile, dar şi în cursul anului după o ”pregătire corespunzătoare, după puţin post şi rugăciune”.
”Această apă are proprietăţi miraculoase. Folosind-o, noi, primim har şi binecuvântare din cer şi ni se rezolvă multe lucruri pe plan spiritual, fizic şi material. Pentru toate se cuvine să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne cercetează de 2.000 de ani neîntrerupt, cu har şi îndurare”, le-a spus credincioşilor Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu.
La slujba din faţa catedralei au participat circa 300 de persoane, în pofida frigului, vântului şi ninsorii, iar la final ei au fost stropiţi cu apă sfinţită de preoţi.
În total s-a sfinţit circa 1.000 de litri de apă, care s-a dat, în sticle, credincioşilor.
În fiecare an, pe 6 ianuarie se prăznuieşte Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează.
Agheasma Mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.
Galerie foto
Citeşte şi: Peste 600 de oameni fără adăpost au fost cazaţi la centrele de asistenţă ale Primăriei Capitalei
Trei mii de ieşeni au îndurat frigul Bobotezei în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi
La minus 11 grade Celsius, aproximativ trei mii de ieşeni au aşteptat Agheasma Mare în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar după slujbă ieşenii au rupt ramuri de brad din crucea pentru Bobotează, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După câţiva ani în care despre gerul Bobotezei doar s-a vorbit, vineri la Iaşi termometrele au arătat minus 11 grade Celsius. În pofida temperaturilor, aproximativ trei mii de persoane au venit în curtea Catedralei Mitropolitane pentru a asculta slujba oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Liturghia a început aproape de răsărit, în Catedrală, iar în jurul orelor prânzului soborul de preoţi a ieşit pe trepetele Catedralei pentru a sluji în faţa credincioşilor.
Zece butoaie a câte o mie de litri de agheasmă au fost pregătite special pentru slujbă, iar oamenii au venit pregătiţi cu sticle de acasă, însă mulţi au luat din cele 5000 de pet-uri inscripţionate de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care a sfinţit apa, gest care simbolizează sfinţirea râului Iordan.
"Să fie Dumnezeu lăudat! E frig tare, dar ne bucurăm că enoriaşii au înfruntat gerul şi cu mila Domnului începem un nou an şi nădăjduim că apa cea duhovnicească, Hristos Dumnezeu va fi împreună cu noi şi anul acesta şi la sfârşitul anului poate vom zice <Slavă ţie, Doamne, că a mai trecut un an din viaţa noastră şi din viaţa lumii>. Ani mulţi şi binecuvântaţi şi frumoşi tuturor", a urat Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Cei sosiţi în curtea Catedralei s-au înghesuit la gardurile montate de jandarmerie pentru a fi cât mai aproape de preoţi în momentul în care aceştia stropesc cu apa sfinţită. Pentru că nu puteau ajunge la butoaie, mulţi enoriaşi au aruncat cu sticle goale către cei care erau mai aproape, sperând să primească înapoi pet/urile pline.
Au fost zeci de persoane care s-au aşezat la rând încă de la primele ore ale dimineţii pentru a fi siguri că ajung repede la butoaiele cu 10.000 de litri de agheasmă.
"Am aşteptat trei ore. Vreau să iau agheasmă să trimit la copii în Italia, să le meargă şi lor bine", a spus o bătrână.
"Am luat pentru sănătate, fericire şi spor în casă", a afirmat o altă femeie în timp ce ţinea în mână câteva sticle de apă sfinţită.
Imediat după ce s-a risipit mulţimea din faţa Catedralei, ieşenii au început să smulgă ramuri de brad din crucea pentru Bobotează. Printre ei şi o tânără care, întrebată de ce rupe bucăţile de brad, a spus: "nu rupem, aşa luăm noi să ne ajute Dumnezeu şi Iisus. Îl punem în casă, să ne fie de folos".
În faţa Mitropoliei, în parcare, unii cetăţeni de etnie romă şi-au stropit maşinile cu agheasmă, este tradiţia lor şi spun ei că îi ajută să aibă un an îmbelşugat.
Galerie foto
Aproximativ 2000 de oameni, la slujba de sfinţire a apei în Piaţa Mare din Sibiu
Aproximativ 2.000 de oameni au rezistat la temperaturi de sub 10 grade Celsius, la slujba de sfinţire a apei, care s-a desfăşurat vineri în Piaţa Mare din Sibiu, evenimentul încheindu-se după ce preoţii au împărţit mii de sticle de apă îmbuteliată, transmite coerspondentul MEDIAFAX.
Slujba de Sfinţire a apei a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, împreună cu toţi preoţii din municipiul Sibiu. Un grup de oameni, nemulţumiţi că nu au ajuns primii la lăzile cu apă îmbuteliată, s-au împins, destabilizând un gard de protecţie, însă incindentul a fost rezolvat la timp de preoţii care i-au invitat la calm pe credincioşi.
Mitropolitul Laurenţiu Streza le-a spus credincioşilor că apa pe care o iau în ziua de Bobotează trebuie băută timp de opt zile, dar şi ori de câte ori sunt la ananghie. Mitropolitul le-a specificat credincioşilor şi că ei au datoria de a păstra natura aşa cum a lăsat-o Dumnezeu.
„Avem datoria de a ne păstra sufletul curat, de a ne îngriji şi de a ne reaminti că am primit o taină sfântă a botezului prin întreita afundare în apă sfinţită dar, în acelaşi timp, avem şi marea datorie de a păstra aşa cum a lăsat Dumnezeu mediul înconjurător, întreaga natură şi să ne folosim de darurile pe care Dumenzeu ni le împărtăşeşte nouă. Apa aceasta sfinţită vă va sfinţi viaţa şi casele şi agoniseala. Păstraţi-o şi folosiţi-o ori de câte ori aveţi nevoie. Ea se consumă pe nemâncare opt zile de acum. E o perioadă pregătitoare, o perioadă în care luăm în fiecare zi înainte de a lua orice alt fel de aliment. Dar ori de câte ori folosim ceva în gospodăria noastră – vase în bucătăria noastră, după ce le-am spălat e bine să le stropim cu apă sfinţită pentru ca să le consacrăm unui serviciu deosebit, adică aşa cum ne împărtăşim noi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, devenind purtător de Hristos, şi hrana cea de toate zilele trebuie să fie binecuvântată de Dumnezeu spre sănătatea nostră, pentru ca sănătoşi fiind trupeşte, să ne putem îngriji de sufletul nostru care are mare nevoie de ocrotire”, le-a spus Mitropolitul Ardealului credincioşilor adunaţi în Piaţa Mare.
Mai mulţi preoţi le-au împărţit credincioşilor aghiazma mare, Arhiepiscopia Sibiului pregătind 15 mii de pet-uri cu apă de 0,5 litri şi opt butoaie a câte 500 de litri fiecare.
Potrivit organizatorilor, după slujba din Piaţa Mare, credincioşii pot lua apă sfinţită şi din Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde s-au pregătit vase cu aghiazmă.
Gorj: Zeci de vârstnici cu probleme de sănătate au primit apă sfinţită acasă
Zeci de vârstnici cu probleme de sănătate din municipiul Târgu-Jiu au primit, vineri, apă sfinţită acasă, de Bobotează, agheasma fiind transportată de poliţiştii locali, care au pus la dispoziţia oamenilor şi un numărul de telefon pentru comenzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Apa sfinţită de preotul de la biserica din cartierul Bârseşti a ajuns în gospodăriile localnicilor care nu s-au putut deplasa la lăcaşul sfânt, agheasma fiind distribuită de poliţiştii locali.
”Poliţia Locală a municipiului Târgu-Jiu a venit în sprijinul persoanelor vârstnice şi al celor cu probleme de sănătate care nu au putut să meargă la slujba oficiată în biserici, de Bobotează. Mai mulţi locuitori ai municipiului Târgu-Jiu au primit, la domiciliu, apă sfinţită adusă de poliţiştii locali. Au primit Agheasmă Mare persoanele care domiciliază în localităţile componente ale municipiului Târgu-Jiu, fiind vorba despre Bârseşti, Slobozia şi Ursaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu, Alexandra Petriţa.
Reprezentanţii instituţiei au pus la dispoziţia oamenilor şi un număr de telefon pentru comenzi.
”Nu puteam să ajung la biserică, dacă nu veneau poliţiştii. Sunt bolnavă şi nu aveam această posibilitate. Nu m-am speriat de ei, pentru că sunt oameni. Din contră, le mulţumesc foarte mult”, a declarat Angela Bistreanu, o femeie în vârstă de 77 de ani din cartierul Bârseşti.
”Este un gest frumos făcut de poliţişti. Să le dea Dumnezeu sănătate, să trăiască, un gest bun. O să ţin apa sfântă pentru zile mari, să mă curăţ de necazuri. Aşa e din bătrâni, să luăm agheasmă. Dăm şi la păsări. Nu puteam să merg la biserică, pentru că nu mai pot să merg. Am 85 de ani şi locuiesc singură”, a declarat Maria Vlădulescu, o altă pensionară din Târgu-Jiu.
Poliţiştii locali au asistat mai întâi la slujbă şi la sfinţirea apei, după care au mers la locuinţele vârstnicilor.
”Este o acţiune a parohiei noastre cu Poliţia Locală, prin care ducem apă sfinţită la cei nu pot fi deplasaţi, la oamenii care nu pot să ajungă la biserică. Sunt fiii parohiei”, a declarat Constantin Laurenţiu Baciu, preot paroh la biserica din Bârseşti.
Au prins crucile aruncate de preot în apele îngheţate
Un tânăr de 29 de ani, din comuna Băleşti, s-a aruncat, vineri, în apa rece a râului Jaleş, pentru a prinde crucea aruncată de preotul din localitate, în ziua de Bobotează, informează corespondentul MEDIAFAX.
Tânărul nu a avut cu cine să concureze, întrucât nimeni nu a avut curajul să recupereze obiectul din lemn, din cauza temperaturilor negative. Tradiţia a fost respectată şi în comuna Bengeşti-Ciocadia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Localnicii din satul Stolojani, al comunei Băleşti, şi preotul paroh au decis să organizeze o acţiune după un obicei străvechi, de Bobotează. În urma slujbei care a avut loc pe malul apei, preotul a aruncat crucea în Jaleş. Aceasta a fost recuperată de Marius Danciu, un bărbat de 29 de ani, care a ignorat temperaturile scăzute şi a scos din râu obiectul din lemn, fiind susţinut de pe margine de ceilalţi oameni din sat.
”Apa nu a fost atât de rece, mai rece este zăpada. Cred că tot anul o să fiu sănătos şi nu o să mă îmbolnăvesc. Cred că puteam să stau zece minute în apă, dacă era nevoie", a declarat Marius Danciu. La faţa locului s-au aflat şi reprezentanţii primăriei, care au decis să-l premieze pentru gestul de curaj. ”Am fost plăcut impresionat. Este un moment de primă fază, la nivelul comunei Băleşti. Sper să ia amploare şi în celelalte localităţi. Sunt foarte mulţumit. Iniţiativa a pornit de la părinte şi de la săteni, eu am primit-o cu braţele deschise. Normal că i-am sprijinit cu ce am putut. Deocamdată a fost un singur tânăr, temperaturile au fost destul de scăzute. Sper ca anul viitor să crească numărul participanţilor şi să organizăm un astfel de eveniment şi în alte sate ale comunei. Vom purta o discuţie cu tânărul care s-a aruncat în apă, să vedem cu ce îl putem sprijini pentru curaj şi iniţiativă. Acesta a primit o mică atenţie din partea enoriaşilor, a preotului, o icoană, o sticlă de apă sfântă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti.
Tradiţia a fost respectată în acest an, de Bobotează, şi în satul Bălceşti, al comunei Bengeşti-Ciocadia, unde Marian Ciungu, un tânăr de 30 de ani, a reuşit, pentru a opta oară consecutiv, să prindă crucea aruncată de preot în Gilort. El a avut un singur adversar, pe care l-a învins.
”Sunt foarte fericit că scot crucea Mântuitorului din apă. Merg acasă şi fac un duş fierbinte, după care sunt ca nou. Mă simt foarte bine, apa e un pic rece, dar nu este o problemă, pentru că nu m-am îmbolnăvit niciodată de când prind crucea", a declarat Marian Ciungu. Omul a primit 100 de lei, pentru curaj.
Citeşte şi: Bucureştenii, pe reţelele de socializare o contrazic pe Gabriela Firea: Sunt probleme pe drumurile din Capitală
Citeşte şi: Augustin Lazăr, procurorul general: Trebuie audiate persoanele invocate în înregistrările lui Sebastian Ghiţă
Citeşte şi: Guvernul nu o vrea pe Oana Schmidt-Hăineală în funcţia de membru al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor
Citește pe alephnews.ro: Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 177 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe