GALERIE FOTO Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific

Vegetarienii pot avea o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, necesari organismului uman, cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lucrând la un proiect de obţinere a Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
589 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific

Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific

Coordonatorul echipei de cercetare, Dan Vodnar, a declarat, joi, presei, că vegetarienii iau Omega 3 din sursele vegetale - nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare, iar echipa pe care o conduce încearcă să obţină Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată în laborator, proiectul fiind realizat în baza unei finanţări europene de 1,5 milioane de euro.

„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali – Omega 3. Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale - nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Potrivit acestuia, procedeul prevede o fermentaţie a glicerolului crud şi a microalgăi care durează de la câteva zeci de ore la şapte zile, iar la final se separă biomasa care este purificată şi astfel se obţine Omega 3.

„Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosit de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.

Nutriţionistul Mona Suharoschi, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat la rândul său, că Omega 3 face parte din grupa acizilor graşi polinesaturaţi, esenţiali pentru organismul uman, deoarece au o serie de efecte biologice, funcţionale, de dezvoltare neuronală, de scădere a colesterolului, fiind asociaţi cu prevenţia unor afecţiuni cardiovasculare, a bolii Alzheimer, a diverselor tipuri de cancere sau boli inflamatorii.

„Organismul absoarbe şi asimilează cantitatea recomandată de aceşti acizi graşi. Cum Omega 3 se găseşte mult în peşte apare o problemă, pentru că nu toţi consumă peşte din varii motive şi atunci apelează la surse alternative. Pentru vegetarieni sunt foarte importante alimentele noi, îmbogăţite cu Omega 3 din astfel de surse”, a precizat Mona Suharoschi.

Proiectul de cercetare al USAMV Cluj-Napoca beneficiază de o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro şi va fi finalizat în anul 2020.

Citeşte şi: Incendiu în Focşani

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici