GALERIE FOTO Primăria Capitalei şi-a mutat activitatea în vechiul sediu, la care nu s-a încheiat încă renovarea

Primarul General al Municipiului Bucureşti, Consiliul General şi Direcţiile de specialitate din cadrul administraţiei locale a Capitalei s-au întors în vechiul sediu de pe bulevardul Regina Elisabeta, deşi lucrările de renovare, începute în urmă cu şase ani, nu s-au finalizat.

Urmărește
4087 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Primăria Capitalei şi-a mutat activitatea în vechiul sediu, la care nu s-a încheiat încă renovarea

GALERIE FOTO Primăria Capitalei şi-a mutat activitatea în vechiul sediu, la care nu s-a încheiat încă renovarea

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a susţinut ultima şedinţă de anul acesta în vechiul sediu de pe bulevardul Regina Elisabeta, numărul 47. Imobilul a fost reconsolidat, iar, pe toată perioada modernizării, activitatea Primăriei Generale s-a desfăşurat într-o clădire de birouri, de pe Splaiul Independenţei, unde muncipalitatea a plătit o chirie lunară de aproximativ 300.000 de euro.

,,Am urgentat aceste lucrări în ultimele luni, probabil că dacă nu am fi urgentat noi lucrările, ne-am fi mutat la anul, prin vară, ceea ce nu este normal, pentru că termenele sunt de mult depăşite. Am preferat sa facem acest efort să ne mutăm fără să fie finalizată recepţia, nu sunt finalizate birourile, nici măcar mobilier nu este adus. Dar am vrut să facem acest efort, pentru a nu mai plăti din ianuarie chiria la clădirea în care am locuit provizoriu. Am spus cu toţii că vom lucra puţin în şantier, improvizat, dar vom face un raport al preluării acestei clădiri după etapa de şantier", a declarat Gabriela Firea.

Primarul General al Capitalei a admis că a constatat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, dar a precizat că nu se va realiza recepţia finală decât după ce constructorul va remedia problemele.

În schimb, Roxana Wring, consilier general USR, susţine că finisajele sunt de o calitate deplorabilă, iar constructorul a încălcat legea monumentelor.

,,Sunt şocată de calitatea restaurării, nu respectă niciun milimetru de ce înseamnă monument istoric de categoria A. Sunt şocată de calitatea finisajelor, care este sub orice critică. Cine a făcut această restaurare ar trebui să dea socoteală şi poate chiar să returneze nişte bani municipalităţii. Am intrat în încăperi, sunt tavane false, aici era un ciment foarte frumos, iar acum s-a pus mochetă", a spus consilierul USR.

Viceprimarul Capitalei, Tomniţa Michaela Florescu, a luat, însă, apărarea constructorilor şi a declarat că nu se poate spune despre lucrările de restaurare că au fost făcute în batjocură.

,,Este o echipă de profesionişti. Sunt nişte oameni care au mai făcut lucrări, nu se poate spune despre această clădire că este o batjocură. Nu ştiu ce vă îndreptăţeşte să spuneţi lucrurile astea. Lucrarea a fost dificilă. Este o clădire care trebuie să funcţioneze la parametri de confort ai secolului XXI, iar toată fila de istorie, cât s-a putut, cu dinţii s-a ţinut. Nu poţi să vezi doar relele. Nu poţi să nu remarci efortul enorm de a avea nişte pardoseli, cum s-a restaurat. Nu mi se pare corect. Ţin partea unor oameni care au muncit şase ani aici", a declarat viceprimarul Capitalei.

Printre problemele remarcate se numără marmura de pe hol, care este foarte lucioasă şi foarte alunecoasă. De asemenea, mai mulţi consilieri CGMB au spus că sala unde se ţin şedinţele de consiliu arată ca o sală de cămin cultural "de la ţară", cu materiale ieftine şi de o calitate îndoielnică.

Tot miercuri, primarul General al Capitalei a intrat în noul birou, din clădirea de pe bulevarul Regina Elisabeta, unde are două fotolii, o canapea, o noptieră, un telefon şi un scaun. Biroul din lemn masiv nu a ajuns încă, astfel că documentele vor fi semnate într-o sală alăturată, unde vor avea loc şi şedinţele de lucru ale primarului general.

,,Mai sunt de realizat câteva finisaje, de adus mobilier, e adevărat că sunt anumite scăpări, dar se vor remedia toate, altfel nu vom semna recepţia. Toată consolidarea, modernizarea şi reabilitarea a costat 28 de milioane de euro, care s-a desfăşuurat pe parcursul a şase ani", a declarat Gabriela Firea.

Imobilul situat în Bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, vizavi de Parcul Cişmigiu, a fost realizat între anii 1906 şi 1911 după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea formată din subsol, parter şi patru etaje are o suprafaţă construită la sol de 3.814 metri pătraţi şi o arie construită desfăşurată de 21.992 de metri pătraţi. În anul 2008, Consiliul General al Capitalei a decis reconsolidarea clădirii, iar lucrările, care au demarat în 2010, trebuiau încheiate trei ani mai târziu. În schimb, timpul de realizare s-a dublat, iar costurile aproape că s-au triplat. După ce, iniţial, CGMB a aprobat, în anul 2008, un buget de 10,5 milioane de euro, la sfârşitul acestui an, costurile de renovare s-au ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro.

În anul 2010, Primăria Capitalei a închiriat o clădire de birouri, de pe Splaiul Independenţei, unde şi-a mutat întreaga activitate pentru a permite reconsolidarea vechiului sediu. Chiria, de aproximativ 300.000 de euro pe lună, ar fi putut să se transforme în rate pentru achiziţionarea acestui imobil, în anul 2013, dacă primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu, ar fi activat clauza contractuală care îi permitea asta. Oprescu a declarat că această chirie se va transforma într-un leasing financiar, după expirarea perioadei de închiriere, ceea ce nu s-a mai întamplat, însă.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici