Gavrilescu: Din 2016, taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, din 2017 - 120 de lei pe tonă

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, că în 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2017.

Urmărește
5942 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu: Din 2016, taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, din 2017 - 120 de lei pe tonă

Gavrilescu: Din 2016, taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, din 2017 - 120 de lei pe tonă (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Taxa la groapă care va fi introdusă de anul viitor, cu o valoare de 80 lei/tonă, urmând să ajungă la 120 lei/tonă în 2017, ar urma să fie colectată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În prezent nu se plăteşte nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, introducerea acesteia având ca scop descurajarea depozitării, a explicat ministrul Mediului.

Ea a mai precizat că operatorii depozitelor de deşeuri percep în medie un tarif de 15 euro/tonă.

"Scopul nostru, ca şi al celorlalte ţări europene, este ca, într-un viitor apropiat, 2020 - 2025, să producem deşeu zero", a declarat Graţiela Gavrilescu, arătând că, pentru aceasta, deşeurile trebuie colectate selectiv şi valorificate, şi nu depozitate.

În Ungaria, există o taxă de depozitare a deşeurilor cu o valoare de 34 de euro pe tonă, a precizat comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu.

În România s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi prin Ordonanaţa Guvernului nr. 31/2013 de modificare a Ordonanaţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceasta prevedea perceperea unei taxe pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, de 50 de lei/tonă în 2014, 80 de lei/tonă în 2015 şi 120 de lei/tonă în 2016.

Ulterior, OG 31/2013 a fost modificată şi adoptată în Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care prevede introducerea taxei în 2017, la valoarea de 80 de lei, care să crească la 120 de lei în anul următor.

În prezent, pentru depozitarea deşeurilor la groapă, AFM colectează o contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale şi asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie, potrivit OUG 196/2005.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu încasează taxe de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile (provenite de la extracţia şi prelucrarea ţiţeiului, din prelucrarea primară a lemnului, de la producerea alcoolului, şlamuri carbonifere, zgură de furnal, cenuşă de termocentrală etc.) cuprinse între 0,2 şi 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici