General audiat într-un caz de furturi de maşini de lux, fiind suspectat de favorizarea infractorului

Generalul în rezervă Francisc Radici şi alte peste 20 de persoane vor fi audiaţi, luni, în urma unor percheziţii care au loc în Bucureşti şi cinci judeţe, la o grupare suspectată de furturi de maşini ai cărei membri sunt apropiaţi ai lui Sandu Geamănu, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Urmărește
1588 afișări
Imaginea articolului General audiat într-un caz de furturi de maşini de lux, fiind suspectat de favorizarea infractorului

Generalul Francisc Radici, audiat în urma unor percheziţii, într-un caz de furturi de maşini de lux

Generalul Radici este suspectat de favorizarea infractorului, după ce ar fi intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că persoana căreia i-a fost furat maşina ţinea în torpedou toate actele maşinii. Atunci când s-a dus la firma de asigurări pentru a fi despăgubit, reprezentanţii firmei de asigurări i-au cerut talonul maşinii şi cheia de rezervă. Pentru că nu mai avea talonul, acesta a anunţat în mai multe medii că este dispus să ofere o sumă de bani pentru recuperarea maşinii furate.

Acesta ar fi fost sprijinit de Francisc Radici, care s-ar fi oferit să îl ajute. Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei i-ar fi spus proprietarului maşinii furate ce sumă trebuie să achite, Radici luând un comision.

Poliţiştii de la Serviciul Furturi Auto din Poliţia Capitalei au făcut 32 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Galaţi, Sibiu, Iaşi şi Alba, la membrii unei grupări infracţionale suspectate de furturi şi înşelăciuni cu autoturisme, informează Poliţia Capitalei într-un comunicat de presă.

Gruparea era monitorizată din noiembrie 2012, iar prejudiciul creat până în prezent a fost estimat la 200.000 de euro, a precizat Poliţia Capitalei.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma percheziţiilor vor fi audiate peste 20 de persoane, printre care şi generalul în rezervă Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, suspectat de favorizarea infractorului.

Generalul Radici a refuzat iniţial să deschisă uşa atunci când anchetatorii s-au prezentat la locuinţa acestuia pentru a-l conduce la audieri, însă, în cele din urmă, a acceptat să deschidă, înainte ca forţele de intervenţie să îi spargă uşa, au precizat sursele citate.

În acelaşi dosar este vizat şi un poliţist de la Secţia 5, suspectat de favorizarea infractorului, acesta fiind condus la sediul Serviciului Furturi Auto pentru a fi audiat, au mai spus sursele citate.

Gruparea infracţională suspectată de furturi de maşini de lux era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu.

Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, au mai spus sursele citate.

"Hoţii îi urmăreau pe proprietari până când opreau fie să scoată bani de la ATM, fie să facă mici cumpărături. Dacă şoferii lăsau cheile în contact, în câteva secunde rămâneau pietoni", au spus sursele citate.

Poliţiştii au adus la sediul Serviciului Furturi Auto şi două dintre presupusele victime ale hoţilor, care ar fi plătit sume de bani pentru a-şi recupera autoturismele şi nu au depus plângere la Poliţie. Întrebaţi de anchetatori, aceştia au spus că nu ştiu nimic despre hoţi, fapt pentru care pe numele lor au fost deschise dosare penale pentru favorizarea infractorului, au mai spus sursele din rândul anchetatorilor.

Totodată, membrii grupării sunt acuzaţi şi de înşelăciune, pentru că ar fi achiziţionat mai multe maşini în leasing, după care le-ar fi falsificat actele şi le-ar fi vândut unor cumpărători de bună-credinţă.

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus recent sub învinuire într-un dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi generalii Corneliu Dobritoiu, Traian Pigui, Floarea Şerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru şi Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea şi Ionel Vizitiu, precum şi plutonierul Mihaela Matei.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale anticorupţie, în acest caz există date şi indicii temeinice că aceştia au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declaraţii false. Aceştia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-şi cumpăra locuinţele de serviciu, în condiţiile în care deţineau sau deţinuseră una, două sau chiar trei alte locuinţe proprietate personală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici