- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.09.2017, 12:51)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Generalul Ştefan Dănilă: Ţuţuianu, victimă a modului de a se lua decizii, bazat pe emoţii; problema mare e la Finanţe/ S-au înfiinţat unităţi militare la presiunea unor politicieni, care vor să primească onorul
Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a precizat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a fost victima modului bazat pe emoţie în care se iau deciziile, el arătând că problema ţine de ministerul de Finanţe.
Urmărește
1738 afișări
Generalul Dănilă: Ţuţuianu, victimă a modului de a se lua decizii, bazat pe emoţii; problema mare e la Finanţe
Citeşte şi: INTERVIU | Fost şef al armatei, generalul Ştefan Dănilă: Pentru poliţia aeriană avem nevoie de un buget dublu faţă de cel actual din care excludem partea de achiziţie a avioanelor F-16
Dănilă a precizat că nu a fost prima dată când se vorbeşte despre întârzieri la plata veniturilor militarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Am mai spus părerea mea în momentul în care am aflat că exista o informaţie că nu se pot plăti la timp sau se vor plăti până la sfârşitul lunii anumite elemente din veniturile unui militar, respectiv norma de hrană sau anumite plăţi compensatorii. Nu este prima dată când se întâmplă lucrul ăsta. Din 2006, aproape în fiecare an, cred că în majoritatea lunilor din a doua parte a anului, atunci când vorbim despre nevoia de rectificări bugetare, avem unele întârzieri”, a spus Dănilă.
„Întârzierile acestea se reflectă în modul în care se salarizează. Niciun ordonator principal de credite nu poate să semneze să dea banii ilegal, fără să îi aibă în buget, pentru că bugetul a fost prevăzut iniţial la începutul anului şi etapizat pe luni. Deci nu a fost nimic nou. Banii se dădeau până la sfârşitul lunii, militarii beneficiau de drepturi. Lucrul ăsta l-am simit şi în poziţia de şef, şi de simplu ofiţer. Am înţeles că există probleme, dar am înţeles, în acelaşi timp, că nu mi se vor lua aceste drepturi şi voi beneficia de ele”, a adăugat fostul şef al SMG.
El a arătat, referitor la aceste întârizieri ale plăţii veniturilor militarilor, că problema ţine de planificarea fondurilor, respectiv de ministerul de Finanţe.
„Aici e o problemă de planificare a fondurilor şi nu doar Direcţia financiară are o problemă aici. O problemă mare este la ministerul Finanţelor pentru că MApN îşi prezintă nevoia de buget de la începutul anului”, a spus Dănilă, el menţionând că a transmis, atunci când deţinea funcţii în MApN, ministerului de Finanţe care sunt consecinţele întârzierilor încă din februarie-martie.
„Din păcate, a răspuns ministrul Apărării (Adrian Ţuţuianu, n.r.). Cred că se iau măsuri foarte repede, pe o emoţie, la influenţa presei. Nu se iau măsuri după o gândire serioasă, după analiza tuturor factorilor care au determinat o sincopă sau o eroare. (...) Ministrul Ţuţuianu a fost o victimă a modului de a lua decizii în momentul de faţă, nu numai a premierului actual, dar în general se cere de către opinia publică, de presă, imediat când s-a comis o eroare, demisia. Nu întotdeauna demisia înseamnă şi rezolvarea problemei. E normal când greşim să suportăm nişte consecinţe, e normal să avem şi posibilitatea să le corectăm. Dacă nu avem şansa de a le corecta, va veni altcineva care va comite alte greşeli”, a precizat Dănilă.
El a mai spus că i-a plăcut modul de abordare al ministrului Ţuţuianu, care a venit la MApN cu o abodare practică. „Dacă ştiam că vine la MApN nu aş fi plecat, i-am spus şi lui. Am plecat pentru că nu aveam siguranţa că ministrul care va veni va avea nevoie de sfatul meu”, a arătat fostul şef SMG.
Ministerul Apărării Naţionale a transmis, la începutul lunii septembrie, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.
Ulterior, Ministerul Finanţelor a anunţat că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Adrian Ţuţuianu a demisionat de la conducerea MApN, precizând că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie.
Dănilă: S-au înfiinţat unităţi militare la presiunea unor politicieni, care vor să primească onorul
Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a declarat că au fost înfiinţate unităţi militare de anumite categorii, la presiunea unor oameni politici care vor să primească onorul în localitatea lor.
„Noi am făcut o evaluare din punct de vedere militar, dar nu este suficient pentru că dacă noi, militarii, spunem că vrem să închidem anumite cazărmi, din partea politică vin presiunile că preşedintele de Consiliu judeţean sau primarul vrea să primească onorul nu-ştiu-când şi are nevoie de o structură militară în acea localitate”, a spus Dănilă.
„Au fost situaţii de felul acesta, s-au înfiinţat unităţi de anumite categorii, de anumite niveluri pentru a avea diferiţi oameni politici o prezenţă militară în localitatea respectivă, din păcate”, a adăugat fostul şef al SMG.
El a făcut aceste declaraţii în contextul în care a vorbit despre achiziţiile de tehnică militară pe care România le are în vedere şi a insistat asupra necesităţii elaborării unei analize strategice a Apărării.
„România nu are în momentul de faţă o analiză strategică a apărării. Noi nu am făcut, de când am intrat în NATO, nicio analiză strategică a apărării. (...) Dacă nici măcar în acest moment nu se iniţiază această analiză strategică, vom ajunge în 2-3 ani în situaţia de a nu putea să utilizăm această tehnică pentru că nu ştim exact ce unităţi vom menţine, care sunt cazărmile”, a spus Dănilă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe