- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 13:03)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană, amendat de instanţă pentru că nu s-a prezentat să dea declaraţii de martor: "Nu am primit citaţie, i-aş fi dat curs"
Senatorul Mircea Geoană a fost amendat cu 1.000 de lei, miercuri, de instanţa Judecătoriei Sectorului 1, pentru că nu s-a prezentat să dea declaraţii de martor în dosarul în care preşedintele grupului Interagro, Ioan Niculae, este judecat în legătură cu finanţarea partidelor.
Urmărește
478 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Senatorul Mircea Geoană declară, în legătură cu informaţiile potrivit cărora a fost amendat de instanţă cu 1.000 de lei pentru că nu s-a prezentat să dea declaraţii de martor, că nu a primit o citaţie în acest sens din partea Judecătoriei Sector 1, precizând că i-ar fi dat curs dacă ar fi primit-o.
"În legătură cu datele apărute în presă, doresc să menţionez că nu am primit o citaţie din partea Judecătoriei Sector 1 pentru a mă prezenta în calitate de martor în procesul invocat. Dacă aş fi primit, aş fi dat curs acestei citaţii cu cele mai bune intenţii", menţionează Geoană, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
El precizează că aşteaptă în continuare să primească o comunicare oficială.
"Aştept în continuare să primesc o comunicare oficială a instituţiilor statului şi vă asigur că, aşa cum am făcut întotdeauna cu bună-credinţă şi onestitate, voi respecta legea", spune senatorul.
Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc fuseseră citaţi să se prezinte miercuri la Judecătoria Sectorului 1, pentru a da declaraţii în calitate de martori în dosarul "mită la PSD", în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
De la proces au lipsit atât Mircea Geoană, cât şi Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urmă s-a prezentat un avocat, care a arătat că deputatul PSD este în imposibilitate de prezentare şi că va face dovada în acest sens la termenul următor.
În aceste condiţii, instanţa a dispus amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoană şi a altor martori care trebuiau să se prezinte la termenul de miercuri din dosarul "Mită la PSD" şi care au lipsit nejustificat.
Instanţa l-a audiat pe cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a arătat că nu a fost implicat în niciun fel în campania prezidenţială în cazul căreia DNA a făcut cercetări şi că nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finanţării aceastei campanii.
Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 15 mai, termen la care vor fi citaţi în continuare Mircea Geoană şi ceilalţi martorilor care nu s-au prezentat miercuri.
DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.
Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.
Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.
Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe