Gerea: Corpul de control al Ministerului Energiei a constatat la CEH trei speţe care au ajuns la DNA

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, joi, că la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au fost făcute verificări de către Corpul de Control al ministerului, fiind întocmite rapoarte pe diverse speţe, trei dintre acestea ”plecând către DNA”.

Urmărește
298 afișări
Imaginea articolului Gerea: Corpul de control al Ministerului Energiei a constatat la CEH trei speţe care au ajuns la DNA

Gerea: Corpul de control al Ministerului Energiei a constatat la CEH trei speţe care au ajuns la DNA (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Întrebat într-o conferinţă de presă la Petroşani dacă este adevărat că, în urmă cu câteva săptămâni, Corpul de Control al Guvernului a fost la CEH şi dacă da, ce a constatat, Andrei Gerea a răspuns: "Al premierului (Corpul de Control - n.r.) nu ştiu ce a constat. Al nostru (Corpul de Control - n.r.) a întocmit rapoartele de control şi pe diverse speţe, trei au plecat către DNA”.

Întrebat ce vizau cele "trei speţe", Gerea a refuzat să dea detalii, spunând doar: "O să le aflăm!”.

Ministrul Andrei Gerea a mers, joi, în Valea Jiului, după ce, marţi după-amiază, liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a intrat în greva foamei şi s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, protestând pentru salvarea locurilor de muncă.

În urma gestului său, sute de mineri au declanşat proteste. Astfel, miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran, protestând în faţa sediilor celor două unităţi miniere. Ulterior, minerii au plecat în marş spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, aflat la peste opt kilometri distanţă. Între timp, numărul liderilor de sindicat care au intrat în greva foamei ajunsese la patru. Şi liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a mărşăluit, miercuri, cu lanţurile pe el alături de ortaci până la Petroşani, în curtea CEH.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei să meargă la CEH şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

"Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm", i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului de miercuri.

În aceste condiţii, aproximativ o sută dintre minerii care au protestat la Petroşani au anunţat că îşi vor petrece noaptea de miercuri spre joi în curtea CEH, pentru a-l aştepta pe ministrul Andrei Gerea.

Joi dimineaţă, în faţa sediului CEH s-au adunat peste 300 de mineri de la Lonea şi Lupeni, ei protestând pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, joi, în aşteptarea discuţiilor dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, autorităţi şi liderii sindicali.

Minerii au renunţat la proteste joi seară, după ce conducerea CEH şi ministrul Energiei au semnat un protocol care prevede, între altele, un program de reorganizare a companiei şi derogarea termenului pentru închiderea minelor de huilă de la 2018 la 2024.

Recent, peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici