Prima pagină » Social » Gest nemaivăzut în politica mare: ministrul croat de Externe a dat s-o sărute pe ministrul german Baerbock. Reacţii dure

Gest nemaivăzut în politica mare: ministrul croat de Externe a dat s-o sărute pe ministrul german Baerbock. Reacţii dure

Gest nemaivăzut în politica mare: ministrul croat de Externe a dat s-o sărute pe ministrul german Baerbock. Reacţii dure
Daniel Contescu
06 nov. 2023, 06:12, Social

Presa croată şi cea bosniacă a descris momentul ca fiind „neplăcut de urmărit” şi „un fiasco”.

Un videoclip al incidentului, reluat pe mai multe platforme de socializare, o arată pe ministrul german, Annalena Baerbock, părând să plece surprinsă când ministrul Grlic-Radman a încercat să o abordeze.

Reacţia ministrului a fost definită ca un semn clar de disconfort. Rada Boric, activistă pentru drepturile femeii şi director al Centrului de Studii ale Femeii din Zagreb, a definit gestul ministrului croat drept „total nepotrivit” şi pe aceeaşi lungime de undă s-a aflat un alt activist, care l-a acuzat pe Grlic-Radman de lipsă de decenţă şi respect.

Scuzele lui Grlic-Radman

Ivana Kekin, deputată în Parlamentul croat, a condamnat comportamentul ministrului, susţinând că nu numai că s-a făcut de ruşine pe sine, ci şi întreaga naţiune croată.

Fostul premier croat Jadranka Kosor şi-a exprimat criticile cu privire la incident. Pe X, Kosor a subliniat că sărutarea forţată a unei femei poate fi considerată „o formă de violenţă”.

Problema a stârnit o dezbatere aprinsă asupra respectului pentru femei şi a comportamentului reprezentanţilor politici în contexte internaţionale.

Între timp, ministrul croat de Externe, Grlic-Radman, a răspuns criticilor în timpul unei conferinţe de presă, apărându-şi gestul ca un simplu salut „cald şi uman”.

El a vorbit despre existenţa unui obicei între miniştri de a face schimb de politeţe afectuoase, în timpul întâlnirilor diplomatice. Cu toate acestea, Grlic-Radman a recunoscut posibilitatea ca gestul său să fie interpretat negativ de unii şi şi-a cerut scuze.

Cine este Annalena Baerbock

Annalena Charlotte Alma Baerbock s-a născut la 15 decembrie 1980, la Hanovra, iar din 2018 deţine rolul de co-preşedinte al partidului ecologist Alianţa 90/Verzii, împărţind această funcţie cu Robert Habeck.

Cariera ei politică include funcţia de membru în Bundestag, Parlamentul federal al Germaniei, începând cu 2013. Cu toate acestea, ascensiunea ei politică a atins apogeul începând cu 8 decembrie 2021, când a fost numită ministru de Externe în guvernul Scholz.

Un moment important pentru Germania, întrucât Annalena Baerbock a devenit prima femeie care a ocupat această funcţie. În septembrie 2021, a fost candidatul Verzilor la alegerile pentru Cancelarie.

În ciuda vârstei fragede, Baerbock a devenit a doua femeie, după Angela Merkel, care candidează pentru poziţia de vârf în guvernul german. Alegerile din 2021 i-au adus pe Verzi într-un acord de coaliţie cu FDP şi social-democraţii, sub conducerea lui Olaf Scholz.

În acest context, Baerbock a fost numit ministru de Externe, preluând mandatul la 9 decembrie 2021. Din nou, ea a fost prima femeie care a ocupat această funcţie.