GfK: Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, dar dorinţa de a cheltui este încă scăzută

Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, în contextul evoluţiei bune a economiei, însă nivelul redus al acestora, suficient în multe cazuri doar pentru a acoperi necesităţile zilnice, ţine la un nivel scăzut dorinţa de a cheltui, potrivit studiului GfK Climatul de Consum.

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului GfK: Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, dar dorinţa de a cheltui este încă scăzută

GfK: Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, dar dorinţa de a cheltui este încă scăzută

"Anul trecut, economia românească a înregistrat progrese. În al doilea trimestru al anului 2015, produsul intern brut a înregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent. Deşi previziunile economice în trimestrul al treilea au scăzut cu 2,8 puncte până la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-a înregistrat o creştere semnificativă de aproape 15 puncte", potrivit GfK.

Creşterea economică are un efect pozitiv asupra aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte veniturile. În luna septembrie, indicatorul corespunzător a crescut cu doar 2,8 puncte până la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie, însă comparat cu aceeaşi lună a anului trecut creşterea este relativ mare, şi anume de 16 puncte.

În pofida aşteptărilor pozitive, veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, astfel că dorinţa de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut. Cu -6,4 puncte, aceasta continuă să se situeze în intervalul negativ, deşi o creştere de 5,1 puncte a fost înregistrată în raport cu luna iunie.

La nivelul Uniunii Europene, climatul de consum a scăzut cu jumătate de punct, ajungând la 10,3 în luna septembrie. Starea de spirit a consumatorilor europeni a fost influenţată în trimestrul al treilea de crizele cu care s-a confruntat UE, respectiv evenimentele din Grecia, crizele şi războaiele din Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu şi problema refugiaţilor.

Concluziile GfK Climatul de consum Europa sunt preluate dintr-un sondaj cu privire la consum realizat în numele Comisiei Europene în toate ţările Uniunii Europene. Aproximativ 40.000 de persoane participă lunar la sondaj în cele 28 de ţări. Acestea sunt reprezentative pentru populaţia adultă a Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici