GHID DE SUPRAVIEŢUIRE. Cum să reacţionezi dacă eşti surprins de INCIDENTE VIOLENTE la protest

Cele mai bune sfaturi pentru a scăpa nevătămat dacă eşti surprins în mijlocul unui protest care degenerează în violenţe cu jandarmii. Vezi cum se atenuează efectul gazelor lacrimogene

Urmărește
2783 afișări
Imaginea articolului GHID DE SUPRAVIEŢUIRE. Cum să reacţionezi dacă eşti surprins de INCIDENTE VIOLENTE la protest

Incidentele cu jandarmii de la Mitingul Diasporei de vineri au indignat pe toată lumea. Pe de altă parte, foarte mulţi caută soluţii pe internet pentru a fi cât mai puţin afectaţi de efectele gazelor lacrimogene sau ale tunurilor cu apă, în cazul în care acestea se vor repeta.

Alexandru Binescu face pe Facebook o listă foarte apreciată de sfaturi pentru cei care sunt surprinşi la un protest de intervenţia în forţă a jandarmilor. 

Gazele lacrimogene

Pentru a-ţi proteja căile respiratorii, trebuie să-ţi acoperi faţa cu un fular gros sau o eşarfă. Dar ATENŢIE! După ce se îmbibă cu gaze, fularul trebuie scos şi lăsat să se usuce. În timpul protestelor antiguvernamentale de la Belgrad, din anii '90, efectul lacrimogenelor era diminuat dacă eşarfa prin care respirai era înmuiată în apă cu oţet. Oricum, ideal e să ai mai multe eşarfe la tine.

Binescu a explicat că fiolele lacrimogene mici care se sparg în aer şi grenadele asurzitoare nu sunt atât de nocive, fiind lansate mai mult pentru intimidarea celor agresivi.

Adevăratul pericol este lansarea cartuşelor lacrimogene de 14 centimetri, care au un fum iritant gros. De asemenea, spray-urile cu jet de ardei iute (nu cu piper, cum greşit le traduce lumea) sunt o problemă dacă sunt pulverizate în ochi sau spre căile respiratorii.

Iritarea feţei de la gaze se potoleşte doar dacă părăseşti zona şi stai câteva minute în aer curat. NU da cu mâna pe faţă sau cu apă! Iritarea din gât trece dacă bei lapte.

Intervenţia în forţă

Tunurile cu apă sunt periculoase doar dacă jandarmii folosesc presiune mare. Până acum, nu a fost cazul, aşa că sunt ”ca un duş de vară” scrie Alexandru Binescu pe Facebook. El oferă şi câteva sfaturi cum să te comporţi dacă eşti surprins în mijlocul unei intervenţii în forţă a jandarmilor.

NU intra ÎN PANICĂ! Asigură-te că există în spatele tău o cale de retragere şi părăseşte calm, fără să fugi, locul unui incident iminent. Ajută-i pe cei din jur, dacă au probleme, dar nu te băga să dai sfaturi, ci direcţionează oamenii cu probleme spre echipele de medici. 

Nu ataca oamenii căzuţi şi nu participa la violenţe împotriva jandarmilor. Nu te angaja în discuţii inutile cu forţele de ordine. Nu ataca jurnaliştii care îşi fac meseria. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici