Giurgiu: Protest al unor localnici faţă de amplasarea gropii de gunoi în apropierea comunei lor

Aproximativ o sută de locuitori ai comunei Frăţeşti, judeţul Giurgiu, au protestat, sâmbătă, timp de două ore, faţă de amplasarea gropii ecologice de deşeuri a judeţului în apropierea localităţii lor, reclamând că viitoarea groapă de gunoi a judeţului va afecta mediul.

Urmărește
41 afișări

Potrivit lui Victor Ioaniţescu, unul dintre proprietari, oamenii din comună se vor lega cu lanţuri de utilajele care vor demara lucrările la depozitul de deşeuri şi vor boicota alegerile europarlamentare şi pe cele prezidenţiale pentru ca groapa de deşeuri a judeţului să nu fie amplasată în locul respectiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vor fi mirosuri, vor veni ciori, şobolani, ţânţari, deşeurile vor afecta pânza freatica, iar zona unde va fi amplasată groapa de deşeuri este cunoscută ca un loc cu izvoare de apă potabilă şi chiar se captează de aici apa potabilă pentru bucureşteni. Ştim că este o investiţie cu bani europeni şi vrem dezvoltarea comunei, dar să mute groapa mai departe cu 20 de kilometri de locul actual. S-a pornit greşit la acest proiect, trebuia consultat poporul, trebuia acceptul poporului", a declarat Victor Ioaniţescu.

Oamenii susţin că proiectul s-a realizat fără a fi efectuată o dezbatere publică în comună, iar autorităţile locale spun că cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor această investiţie şi că au fost de acord, iar proiectul are toate avizele de mediu şi ar trebui demarat în acest an, altfel se vor pierde peste 30 de milioane de euro, fonduri europene.

"Proiectul are toate avizele de mediu, este amplasat la peste patru kilometri de localităţile învecinate, iar pânză freatică nu va fi afectată pentru că se va face o impermeabilizare de bază cu o grosime de un metru de argilă compactată, vor fi folosite câteva straturi impermeabile de protecţie din material geotextil, de jur împrejur va fi plantată o perdea vegetală, iar activitatea la groapa ecologică va fi monitorizată de experţi europeni", a declarat Mircea Popescu, coordonator de proiect.

Primarul comunei Frăţeşti, prezent la întâlnirea cu protestatarii din comună, a spus că proiectul trebuia să înceapă din anul 2005, dar a fost întârziat atâta pentru că de fiecare dată oamenii din judeţ s-au opus amplasării acestui depozit.

"Am avut mereu discuţii cu oamenii, dar pericolul mare este că din iunie se vor închide actualele gropi de gunoi din toate localităţile şi dacă nu demarăm proiectul putem pierde banii europeni.Uitaţi-vă la municipiul Giurgiu care plăteşte deja 300.000 de lei lunar pentru a duce gunoiul oraşului la groapa de gunoi de la Vidra şi chiar a oferit un teren în schimb localităţii Frăţeşti pentru a putea realiza acest depozit ecologic de deşeuri. Aceasta e situaţia", a declarat primarul comunei Frăţeşti, Marian Carateanu.

După două ore de proteste, oamenii au încheiat protestul şi au anunţat autorităţile locale că următorul protest îl vor face în luna aprilie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici