- Home
- Social
- TÂRGU JIU, (10.03.2014, 19:45)
- Andreea Unturica , Gigi Ciuncanu
Gorj: Cei trei ginecologi arestaţi pentru că primeau bani de la paciente au recunoscut faptele
Cei trei medici ginecologi de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, au recunoscut, luni, faptele de care sunt acuzaţi, în cadrul procesului pe care îl au la Tribunalul Gorj ei declarându-se vinovaţi.
Urmărește
207 afișări
Gorj: Cei trei ginecologi arestaţi pentru că primeau bani de la paciente au recunoscut faptele (Imagine: Shutterstock)
Şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie, Aurelian Dobran, medicul ginecolog Dana Uţupanu şi medicul anestezist Grigore Dinu au declarat, în faţa judecătorului de caz, că recunosc şi regretă faptele pentru care au fost trimişi în judecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei trei au pledat vinovaţi şi au cerut să fie judecaţi în baza probelor existente la dosar, după ce, la începutul procesului, magistratul de caz, Laura Mihaela Sarcină, le-a pus în vedere că tot ceea ce declară poate fi folosit împotriva lor pe parcursul procesului.
Medicii au povestit, pe rând, cum au fost primiţi banii de la soţii pacientelor pe care le-au ajutat să nască prin operaţii de cezariană, toţi trei menţionând că nu au cerut nimănui niciun leu, dar că au primit diferite sume, acestea fiindu-le "vârâte" în buzunare. Ei au precizat că nu au condiţionat niciodată actul medical de primirea unor sume de bani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
De asemenea, cei trei au menţionat că aveau asupra lor, în momentul flagrantului, şi alţi bani, pe care i-au justificat în mod diferit. Astfel, medicul Dobran a precizat că avea "o sumă" în buzunar pentru că circulă foarte mult cu maşina şi o consideră "o sumă de nevoie" în cazul în care ar fi fost implicat în vreun eveniment rutier. La rândul său, Dana Uţupanu a menţionat că mai avea peste 3.000 de lei asupra ei în momentul flagrantului, bani care proveneau din refinanţarea făcută cu câteva zile înainte a unui credit de nevoi personale.
Şi medicul anestezist Dinu a spus că avea câteva sute de lei în buzunar, el menţionând că nici măcar nu observase până în momentul flagrantului că primise 200 de lei de la o persoană pe care nu o cunoaşte nici în prezent, la audieri el declarând că, cel mai probabil, banii îi fuseseră puşi acolo de soţul vreunei paciente fără ca el să fi observat acest lucru.
Toţi cei trei medici au menţionat că înainte de cele două intervenţii chirurgicale care au fost monitorizate de organele de urmărire penală, în baza autodenunţurilor făcute de către soţii pacientelor, avuseseră pe masa de operaţie şi alte paciente, neprecizând dacă primiseră sau nu bani şi în aceste cazuri.
Fiecare dintre aceştia a afirmat de mai multe ori pe parcursul audierilor că recunoaşte învinuirile ce-i sunt aduse, medicii menţionând că încă din momentul intrării poliţiştilor şi procurorilor în incinta spitalului au recunoscut că primiseră bani de la soţii pacientelor, lucru care este consemnat şi în rechizitoriul înaintat de anchetatori către Tribunalul Gorj.
"De remarcat şi susţinerile iniţiale ale celor trei medici inculpaţi care, în momentul intervenţiei organelor de urmărire penală la faţa locului, în 10 ianuarie 2014, au recunoscut că au primit aceşti bani, însă nu pentru că i-ar fi solicitat de la paciente sau ar fi condiţionat operaţia de cezariană de primirea unor sume, ci cu titlu de recunoştinţă - atenţie ante sau postoperatorie - pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiei - fapt deosebit de grav care denotă o obişnuinţă a medicilor de a primi sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile obligatorii de serviciu, considerând firesc acest lucru", se arată în rechizitoriul înaintat către Tribunalul Gorj.
Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti au fost arestaţi preventiv în 10 ianuarie, în urma unui flagrant, după trimiterea dosarului lor în judecată către Tribunalul Gorj, la mijlocul lunii februarie, aceştia fiind arestaţi la domiciliu.
La termenul de luni, de la Tribunalul Gorj, medicul Dana Uţupanu a cerut instanţei să i se mute arestul la domiciliu de la apartamentul său din Târgu Jiu la domiciliul părinţilor săi din comuna Stoina, acolo unde se află şi băieţelul ei de patru ani, cu care vrea să fie alături, copilul fiind înscris la o grădiniţă din localitatea menţionată.
De asemenea, medicul anestezist Grigore Dinu a cerut şi el instanţei permisiunea de a reveni la locul de muncă, înaintând în acest sens şi o adresă a Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, adresă prin care unitatea sanitară menţionează că are nevoie de serviciile sale de specialitate. Medicul a menţionat că, în plus, are nevoie de bani întrucât trebuie să achite lunar o rată de 1.400 de lei şi o pensie alimentară de 600 de lei fetiţei sale minore, avută cu fosta sa soţie.
Toţi cei trei medici au declarat, pe parcursul audierilor, că sunt de acord inclusiv să presteze muncă în folosul comunităţii dacă instanţa de judecată va decide şi o astfel de pedeapsă, fiecare dintre ei fiind întrebat în parte de către judecătorul de caz.
La finalul audierilor, reprezentantul Parchetului a solicitat schimbarea încadrării faptelor celor trei în baza prevederilor Noului Cod Penal, avocaţii acestora declarându-se de acord cu cererea respectivă, dar cu menţiunea că doresc să fie aplicate pedepse din vechiul Cod Penal, care sunt considerate mai favorabile pentru clienţii lor.
Instanţa a rămas să se pronunţe asupra tuturor cererilor la un termen viitor, precum şi prin încheierea de şedinţă, deciziile ce vor fi date nefiind unele definitive.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, medicii ginecologi Dana Uţupanu şi Aurelian Dobran, precum şi medicul anestezist Grigore Dinu obişnuiau să primească bani de la paciente, aceştia declarând pe parcursul cercetărilor că sumele reprezentau "recunoştinţa" oferită după reuşita unei operaţii de cezariană.
Anchetatorii susţin că medicul Dana Uţupanu i-a spus unei paciente, în 9 ianuarie, că preţul pentru o operaţie de cezariană este de 1.900 de lei, lui Uţupanu urmând să îi revină 800 de lei, medicului Dobran 900 de lei, iar anestezistului 200 de lei. Pacienta care urma să nască şi-a anunţat soţul despre pretenţiile medicilor, iar acesta a încercat să facă rost de bani, fără a reuşi însă să strângă toată suma.
Conform rechizitoriului, soţul femeii respective s-a sfătuit cu un cumnat de-al său, preot, care i-a spus că cel mai bine ar fi să meargă la Poliţie şi la Parchet, pentru a reclama situaţia. Astfel, bărbatul s-a adresat Poliţiei Judeţene Gorj şi Parchetului Tribunalului Gorj, care şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Curţii de Apel Craiova, ulterior fiind organizat un flagrant cu suma de 1.900 de lei, bancnotele fiind marcate de anchetatori cu cerneală fluorescentă.
Pe parcursul discuţiilor pe care soţul femeii însărcinate le-a avut cu medicii, dar şi cu alte gravide din spital, s-a stabilit că şi o altă pacientă, asistentă la o farmacie, a oferit bani pentru a primi îngrijire medicală la naştere. Ulterior, anchetatorii au stabilit că şi alte paciente au dat bani pentru a naşte la spitalul din Târgu Cărbuneşti.
Cei trei medici au negat că ar fi condiţionat actul medical de primirea banilor, însă, potrivit rechizitoriului, pacientele acestora îşi făceau griji în permanenţă în privinţa sumelor pe care trebuiau să le ofere pentru a primi asistenţa medicală de care aveau nevoie.
Anchetatorii susţin că medicii sunt singurii care pot preveni faptele de corupţie din sistemul sanitar, dacă refuză sumele care li se oferă chiar şi cu titlu de mulţumire pentru reuşita unei operaţii.
"În concret, se evidenţiază o mentalitate a medicilor şi persoanelor care beneficiază de serviciile medicale care a determinat o adevărată practică nu numai la nivelul Spitalului Târgu Cărbuneşti, ci şi în unităţile medicale din ţară, mentalitate care s-a perpetuat şi din cauza atitudinii pasive, de acceptare, a cadrelor medicale - singurele în măsură, prin calitatea lor de funcţionari publici cu o anumită educaţie şi reprezentanţi ai unor principii morale specifice profesiei de medic, să o schimbe. În aceste condiţii, dacă medicii nu ar fi primit bani pentru actul medical ce intra în atribuţiile de serviciu, indiferent că au primit înainte sau după operaţie, se poate concluziona că, aşa cum s-a răspândit informaţia că medicilor trebuie să li se dea bani, în acelaşi mod s-ar fi aflat şi s-ar fi discutat cu privire la integritatea morală şi profesională a medicilor, pacientele nemaifiind în situaţia să îşi pună probleme cu privire la ce s-ar întâmpla dacă nu au şi nu pot da anumite sume", se mai menţionează în rechizitoriul Parchetului Curţii de Apel Craiova.
Astfel, medicul Dana Uţupanu, cea care a solicitat bani pacientei al cărei soţ a făcut denunţul, a fost trimisă în judecată pentru câte două fapte de luare de mită şi instigare la dare de mită, anchetatorii probând că aceasta a mai cerut şi primit bani şi de la soţul altei paciente. De asemenea, medicul Aurelian Dobran, şef al secţiei Obstetrică-Ginecologie, dar şi anestezistul Grigore Dinu au fost trimişi în judecată pentru câte două fapte de luare de mită, ei fiind acuzaţi că au condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani.
În plus, la dosar există declaraţii şi ale altor paciente care au mărturisit că au dat bani pentru a fi îngrijite, însă afirmaţiile lor nu au putut fi probate de către anchetatori, procurorul de caz dispunând neînceperea urmăririi penale pentru fiecare situaţie.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe