Grădină terapeutică, inaugurată la un spital de psihiatrie din judeţul Arad - GALERIE FOTO

O grădină terapeutică a fost inaugurată, miercuri, în judeţul Arad, la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş, unde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi există 3.000 de flori şi plante din numeroase specii, investiţia ridicându-se la 100.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1050 afișări
Imaginea articolului Grădină terapeutică, inaugurată la un spital de psihiatrie din judeţul Arad - GALERIE FOTO

Grădină terapeutică, inaugurată la un spital de psihiatrie din judeţul Arad - GALERIE FOTO (Imagine: Marian Buga/ Mediafax Foto)

Grădina terapeutică a Spitalului de Psihiatrie are peste 3.000 de plante, iar amenajările sunt pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi şi au costat 100.000 de lei.

Aceasta este a doua grădină de acest fel a unui spital din România, prima fiind inaugurată tot în judeţul Arad, în vară, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, sub autoritatea căruia se află ambele spitale, realizarea de grădini pentru pacienţi "face parte dintr-un proiect mai larg, care vizează ameliorarea stării de sănătate a celor internaţi".

TITLURILE ZILEI

"La Căpâlnaş avem a doua investiţie de acest gen în judeţ. Se observă o incidenţă tot mai mare a bolilor psihice în România, ceea ce ne obligă la acordarea unei atenţii speciale bolnavilor. Terapia horticolă, ca terapie ocupaţională, este cea mai indicată", a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, prezent la inaugrarea spaţiului.

GALERIE FOTO

Bolnavii internaţi la Căpâlnaş s-au implicat şi în crearea unor lucrări artizanale şi au organizat o expoziţie, care cuprinde tablouri realizate din aranjarea şi lipirea unor flori şi plante uscate.

Managerul spitalului, Claudia Hotăran, spune că "acest gen de terapie completează tratamentul de care beneficiază cei internaţi".

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicşanu, consideră că florile şi activităţile de îngrijire a lor au un impact emoţional pozitiv asupra celor internaţi.

"Sunt efecte terapeutice clare, începând de la culoarea florilor, continuând cu forma şi apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, în special rotundă, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internaţi. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primăvara, când natura îşi reintră în drepturi. Pentru a avea rezultate imediate, am căutat să plantăm în primul rând flori care rezistă anotimpului rece", a explicat Marcela Nicşanu.

Medicii arădeni afirmă că studiile realizate de cercetători demonstrează faptul că plantele creează un mediu benefic bolnavilor, reducând tensiunea arterială şi musculară, stresul şi creând o stare psihică bună.

La Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş sunt internaţi 70 de bolnavi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici