Cele două nave, construite cu aproximativ 50 de ani în urmă şi convertite în ambarcaţiuni de tip „river-sea” în anii 1990, transportau fiecare 4.000 de tone de combustibil pe care l-au pierdut în mare după naufragiu.
„Orice scurgere de ulei sau petrochimicale în aceste ape are potenţialul de a fi serioasă”, a spus Dr. Paul Johnston, şeful Greenpeace Research Laboratories, în cadrul unei declaraţii transmise de Greenpeace Ucraina.
„Dacă navele se scufundă, atunci există potenţial pentru eliberări de ulei şi petrochimicale pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai spus el.
Johnston a explicat că tipul de ulei scurs va afecta mediul, uleiurile grele reziduale având un efect vizibil mai grav decât uleiurile marine, care se descompun mai uşor.
Deocamdată nu este clar ce tip de ulei s-a scurs în urma naufragiului, însă Greenpeace a amintit de un incident similar din 2007, când un tanc petrolier rus din Marea Neagră a eliberat 1.200 de tone de ulei, provocând „daune semnificative” chiar şi la un an după eveniment.
Pe lângă efectele de mediu provocate de scufundarea tancurilor, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la distrugerea barajului Nova Kakhovka şi la inundaţii masive, dar şi incendii.
Conform unui studiu realizat de Ministerul Mediului din Ucraina şi ONG-uri pentru protecţia mediului, publicat pe 13 iunie, daunele totale asociate emisiilor de gaze cu efect de seră din primii doi ani ai invaziei au depăşit 32 de miliarde de dolari.