- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.05.2018, 07:15)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GREVĂ de avertisment în Sănătate | Proteste în majoritatea spitalelor din ţară/ Asistent Floreasca: Avem cele mai mici salarii în comparaţie cu alte unităţi sanitare / Sanitas, după negocierile de la minister: Până în acest moment, greva e în vigoare | FOTO
UPDATE. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au explicat, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, că deblocarea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă din sistemul medical nu reprezintă un motiv pentru suspendarea acţiunilor de protest.
Urmărește
3763 afișări
"Am desemnat echipele de negocieri, am desemnat calendarul acţiunii de negociere, am desemnat termnul până la care vrem să încheiem aceste negocieri. (...) Ne-am propus un calendar mai alert petru a intensifica negocierile astfel încât să ne încadrăm în termenul de 60 de zile. Una dintre revendicările Sanitas în carul acestui conflic o constituie tocmai tergiversarea de către Ministerul Sănătăţii a încheierii unui contract colectiv de muncă la nivelul sectorului care să asigure drepturile salariaţilor", a declarat vicepreşedintele Sanitas, Mircea Ciocan, la ieşirea de la negociere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Acesta a precizat că disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a reîncepe negocierile pentru contractul colectiv de muncă nu reprezintă un motiv pentru suspendarea grevei.
"Există voinţa de a negocia, ceea ce înseamnă că una dintre revendicările Sanitas, pentru care am ieşit în stradă, este pe cale de a fi soluţionată. Această deblocare a negocierilor contractului colectiv de muncă încă nu creează contextul pentru a suspenda acţiunile de protest. Până în acest moment, greva este în vigoare", a adăugat Ciocan.
Potrivit vicepreşedintelui Sanitas, iniţial, negocierile au fost demarate în luna aprilie a anului trecut, dar s-au blocat în luna august. Din punct de vedere procedural, întâlnirea de luni reprezintă o nouă tură de negocieri pentru acest contract.
Contractul colectiv de muncă reglementează suplimentar, faţă de legislaţia în vigoare, tot ce înseamnă drepturile şi obligaţiile salariaţilor din sistemul de sănătate.
Greve de avertisment au loc, luni, în majoritatea spitalelor din ţară, numai în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti adunându-se 150 de oameni. “S-a ajuns ca angajaţii unor spitale mai mici din judeţ să aibă sporuri mai mari decât angajaţii SJU Ploieşti”, a spus un lider de sindicat.
Aproximativ 150 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti protestează, luni, în curtea unităţii, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de legea salarizării şi de reducerea unor sporuri.
Protestul a început la ora 9.00 în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, la el participând membrii Sindicatului Solidaritatea Sanitară Prahova aflaţi în timpul liber, nemulţumiţi de reducerile salariale. Infirmiere, biochimişti, brancardieri sau personal TESA, înarmaţi cu vuvuzele şi fluiere, au strigat “Vrem sporul înapoi”, “Ruşine”, “Eliminare”, “Hoţii” sau “Demisia”.
În plus, oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: “Creşteri ale salariilor pentru toţi angajaţii din sănătate”, “Sporuri acordate la salariile de bază”, “Dreptul la cumul de sporuri” sau “Respectarea principiului drepturilor castigate”.
”Nemulţumirile sunt legate de această Lege a salarizării. Este un haos. Această lege a creat un haos în sistemul de sănătate. (...) S-au făcut diminuări salarile prin oprirea contribuţiilor. Acum, ne aflăm în protest pentru că de la începutul acestei luni am fost anunţaţi că sporurile, la nivel de spital judeţean de urgenţă, vor scădea la minim pentru că nu se încadrează în acel plafon de 30% pe ordonator principal de credite. În luna martie, CJ a dat un nivel al spor de spital judeţean de 44%, pe luna aprilie, pentru că s-a depăşit acest plafon ne-au dat 39%. Noi nu avem cum să ne încadrăm în acest plafon. Sunt secţiile cele mai importante din acest judeţ care trebuie să aibă nişte sporuri mari”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Prahova, Daniela Constantin.
Constantin atrage atenţia că angajaţii unor spitale mai mici din judeţ au sporuri mai mari decât cei de la cea mai mare unitate sanitară din Prahova.
”S-a ajuns ca angajaţii unor spitale mai mici din judeţ să aibă sporuri mai mari decât angajaţii SJU Ploieşti. Veniturile salariale ale celor care nu au primit creşteri salariale se vor diminua. Dacă era un spor de 75% şi el se diminuează la 55%, venitul unui brancardier sau infirmiere scade”, a spus Daniela Constantin.
Printre protestari se numără şi Cornelia Sandu. Femeia are 57 de ani şi de 23 de ani este infirmieră la secţia de Terapie Intensivă. Spune că luna trecută, după ce i s-au oprit ratele la bancă şi CAR a mai rămas cu 500 de lei.
“Luam în mână 2.200 de lei. Acum iau 1.500, 1.700 lei. Se vede că ne-a luat din sporuri. Eu lucrez pe terapie, avem bolnavi cu infecţii grave, cu puroaie, nu avem mănuşi când ne trebuie, pansamente, nu sunt multe în spital. Şi acum pretenţii au ca să lucrăm după lege, dar în schimb nu ne acordă nicio atenţie. Acum ne-a luat şi din salariu. Ne-a luat din sporuri. Am rată la bancă, o aveam de 700 de lei, acum e de aproape de 1.200. Am şi două CAR-uri. Luna trecută am luat 500 de lei bani în mână. Cum să trăiesc? Din datorii”, a declarat Cornelia Sandu.
Proteste similare au loc în majoritatea spitalelor din ţară.
Cluj: Peste 3.000 de angajaţi din spitale în grevă de avertisment
Peste 3.000 de angajaţi din sistemul sanitar din judeţul Cluj s-au aflat, luni, timp de două ore, într-o grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii. Oamenii au scandat ”Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta” şi ”Grevă generală”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul Sindicatului „Sanitas” Cluj, Ştefan Roman, a declarat că în cele două ore ale grevei de avertisment au fost asigurate doar urgenţele medicale.
„Peste 3.000 de angajaţi din unităţi medicale din judeţul Cluj s-au aflat timp de două ore în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului. S-a asigurat o treime din activitate, în special urgenţele medicale. Angajaţii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii Salarizării şi de regulamentul de sporuri”, a spus Roman.
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului Inimii din Cluj-Napoca au ieşit în faţa instituţiei, având afişe cu mesaje precum „Nu ne umiliţi”, „Voi în hibernare, noi peste hotare”, „Dispoziţiile voastre, protestele noastre”, „Nu ne reduceţi veniturile, crescându-ne salariile”.
Ei au scandat „Grevă generală”, „Vrem dreptate pentru sănătate”, „Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta”, „Nu uitaţi o clipă, suntem o echipă”, „Noi muncim, nu cerşim”, „Salarii decente” şi „Să ne daţi şi nouă, cum v-aţi dat şi vouă”.
Liderul Sindicatului Sanitas din Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Liana Rusu, a declarat că angajaţii sunt nemulţumiţi de Legea salarizării, care este una foarte nereuşită, de regulamentul de sporuri care nu este aplicabil, în condiţiile în care Institutul Inimii a primit 21% din bugetul de sporuri.
„Din păcate, în ciuda protestelor de până acum, nu s-a rezolvat nimic, suntem trataţi cu aroganţă şi rea credinţă, nu suntem deloc băgaţi în seamă. Cei de la Guvern nu iau în considerare corectarea inechităţilor cauzate de Legea Salarizării”, a spus Rus.
Un alt protest a avut loc în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, unde aproximativ 400 de persoane au scandat mesaje prin care cereau dreptate pentru angajaţii din sistem, cum ar fi „Vrem dreptate pentru sănătate”, „Olguţa, nu uita, sănătatea nu-i a ta”, „Munca noastră, sănătatea voastră”.
Protestatarii au scos un pat de spital pe care a stat întinsă o asistentă, iar alte colege au ţinut în mâini hârtii cu mesaje care îndemnau la solidaritate.
„Nemulţumirile sunt legate, pentru că foarte mulţi angajaţi din sănătate nu au fost cuprinşi pe această lege a salarizării bugetarilor. Mă refer la biologi, chimişti, personal TESA. Pe de altă parte mi se pare o nedreptate să facă o dezbinare în echipa noastră, pentru că noi suntem şi medici şi asistente. Cea mai mare nemulţumire a noastră este că nu s-au acordat drepturi salariale tututor angajaţilor din sănătate. Şi aici mă refer la infirmieri, biologi, brancardieri, laboranţi, personal TESA. Noi nu putem să muncim unii fără ceilalţi”, a declarat Ani Nicoară, lider de grupă în cadrul Sanitas Cluj.
O delegaţie a sindicaliştilor Federaţiei Sanitas a ajuns, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Sănătăţii, pentru a purta discuţii cu oficialii instituţiei conduse de Sorina Pintea referitor la reducerea sporurilor din domeniu.
Sindicaliştii susţin că procedura de negociere a contractului colectiv de muncă a fost demarată anul trecut în luna aprilie, s-a negociat intens timp de aproximativ trei luni, după care, din luna august 2017 şi până acum, nu s-a mai întâmplat nimic.
"Una dintre revendicările Federaţiei Sanitas legată de actuala grevă de avertisment şi viitoarea grevă generală este renegocierea contractului colectiv de muncă, semnarea şi înregistrarea acestuia astfel încât să fie aplicabil sistemului de sănătate. În mod similar şi la muncă avem aceeaşi revendicare, de a negocia contractul de muncă pentru sectorul de asistenţă socială. Este una dintre revendicările Federaţiei Sanitas, la care ţinem, iar faptul că azi (luni -n.r.) s-a dat curs solicitării noastre este un moment de revenire la masa de dialog. (...) Eu nu cred că negocierile asupra contractului vor avea loc într-un ritm mare, încât până la sfârşitul săptămânii să fie semnat şi înregistrat şi să producă efectul de a bloca acţiunile de protest", a declarat Mircea Ciocan, vicepreşedinte Sanitas, înainte de a intra la discuţii în ministerul Sănătăţii.
Asistent Spitalul Floreasca: Avem cele mai mici salarii în comparaţie cu alte unităţi sanitare
Zeci de angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca susţin că au sporurile şi salariile mai mici decât în alte unităţi sanitare, în condiţiile în care ei asigură urgenţele pentru unul dintre cele mai mari spitale din ţară. Cadre medicale din toată ţara au întrerupt, luni, munca.
Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Floreasca protestează în faţa unităţii spitaliceşti, chiar la Unitatea de Primiri Urgenţe, aceştia fiind nemulţumiţi de veniturile mici pe care le au faţă de alţi colegi din alte spitale.
"Avem salarii foarte mici în comparaţie cu alte spitale. Dacă nu vor rezolva problemele noastre, vom ieşi toţi în faţa spitalului şi nu mai întră nimeni. Fără noi nu se face actul medical" , a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Anton, asistent medical Spitalul Floreasca.
"Sunt asistent instrumentar şi stau ore în şir în operaţii. Nu este normal că noi, care lucrăm într-un spital atât de mare, în care primim atâtea urgenţe să avem sporuri mai mici decât în spitalele care aparţin de primării" , a spus Loredana Florescu.
Alături de asistenţii medicali protestează şi brancardieri şi infirmiere din spital, care susţin că salariile lor nu depăşesc 1.200 de lei pe lună.
"Muncim ca sclavii şi strângem mizeria de la pacienţi, îi spălăm, le schimbăm scutece şi avem sporuri mizerabile. Mă gândesc să plec din ţară. Muncesc pe nimic aici", a afirmat o infirmieră.
Revoltate de legea salarizării şi de regulamentul sporurilor sunt şi alte cadre medicale ale spitalului, aşa cum sunt fizioterapeuţii, care nu au beneficiat de aceleaşi măriri ca medicii.
"Problema mea cea mai mare este că profesia de fizioterapeut nu a fost inclusă în măririle de care au beneficiat celelalte cadre medicale, precum medicii. Nici infirmierii, brancardierii sau personalul tesa nu au fost incluşi în aceste măriri. O altă problemă mare este generată de acei coeficienţi de mărire din Legea salarizării. Chiar dacă ne-ar fi mărit salariile pe grilă din 2022, tot insuficiente ar fi fost, în raport cu munca şi pregătirea pe care o avem", a explicat Alina Gherghin, fizioterapeut principal.
Angajaţii Spitalului Clinic de Urgenţă "Floreasca" din Capitală protestează la această oră (9.29), în faţa unităţii spitaliceşti, greva de avertisment urmând a dura până la ora 11.00, potrivit calendarului anunţat de Federaţia Sanitas.
Activitatea medicală a Spitalului Clinic de Urgenţă Florească este asigurată de o treime dintre angajaţi.
"Bolnavii sunt primiţi la fel de bine, poate mai bine. Există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri la primirea lor pentru că numai o treime din noi vom asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii medicale şi de îngrijire. Încă se negociază care dintre colegi coboară, ce urgenţe sunt. Vor sosi cei de pe secţii. Nu e un semnal de alarmă, dar nu este în regulă, nu trebuia să facem şi astăzi (luni- n.r.) această grevă de avertisment dacă sunt puse şi luate în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple şi lucrul acesta pentru că lucrurile se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe. Încă credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus mâine (marţi- n.r.) o întâlnire şi se pare că va fi vorba de o altă atitudine", a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.
Sindicatul Solidaritatea Sanitară a anunţat că, luni, organizează o „grevă românească” de avertisment prin pichetarea mai multor spitale ca formă de protest pentru susţinerea revendicărilor legate de sporuri. Protestul va avea loc în acelaşi timp cu greva anunţată de Federaţia Sanitas.
"Solidaritatea Sanitară se alătură formelor legale de protest pentru susţinerea revendicărilor comune. (...) În acest sens, în data de 7 mai 2018 Federaţia „Solidaritatea Sanitară” va organiza, timp de două ore, o „grevă românească” de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi greva japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu) ca formă de protest pentru susţinerea revendicărilor organizaţiei aşa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunţată de Federaţia Sanitas", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Solidaritatea Sanitară
Potrivit sursei citate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-şi acordul pentru declanşarea ei peste 23% din cei care fac parte din sindicat.
"Acţiunile Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” se desfăşoară în cadrul protestului împotriva „creşterilor salariale” care scad veniturile angajaţilor din sănătate, continuând formele de protest desfăşurate până acum. Una dintre revendicările esenţiale ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” o reprezintă eliminarea „sancţiunilor pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale” pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă şi a celor pentru activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare, cea eficientă soluţie constituind-o eliminarea acestei limite", se mai arată în comunicatul sindicatului.
Federaţia Sanitas a anunţat că, luni, va avea loc o grevă de avertisment, urmând ca pe 11 mai angajaţii din sănătate să declanşeze greva generală.
Potrivit calendarului propus de sindicat, greva de avertisment va avea loc luni, între orele 09.00-11.00, iar pe data de 11 mai, angajaţii din sănătate şi din asistenţă socială vor intra în grevă generală.
Sanitas reiterează faptul că organizaţia rămâne deschisă la dialog, în condiţiile în care partea guvernamentală oferă soluţii consistente pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate şi Asistenţă socială prin aplicarea noii legi a salarizări.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat că sindicatele din Sănătate sunt chemate în data de 8 mai la discuţii cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile.
Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe