Groapa de gunoi Chiajna: Garda de Mediu nu suspendă activitatea, dar cere o închidere parţială

Comisarii Gărzii de Mediu a făcut o nouă verificare la depozitul de gunoi de la Chiajna, administrat de compania Iridex, şi au constatat că nu se îndeplinesc condiţiile pentru a suspenda activitatea acesteia, dar au cerut închiderea mai multor celule de depozitare a deşeurilor.

Urmărește
1774 afișări
Imaginea articolului Groapa de gunoi Chiajna: Garda de Mediu nu suspendă activitatea, dar cere o închidere parţială

Garda de Mediu nu suspendă activitatea gropii de gunoi Chiajna, dar cere o închidere parţială

Inspectorii Gărzii Naţionale de mediu au efectuat în perioada 12 octombrie - 15 noiembrie un nou control la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din apropiere de localitatea Chiajna, judeţul Ilfov, pentru a vedea dacă administratorul depozitului de deşeuri, S.C. Iridex Group Import Export S.R.L., a rezolvat problemele privind mirosul urât reclamat de cei care locuiesc în zonă.

,,Toate cele 21 de măsuri ce au fost dispuse de Garda Naţională de Mediu au fost realizate. Cu ocazia controlului s-a constatat că, odată cu finalizarea lucrărilor de refacere a acoperirii provizorii, în cazul compartimentelor C1, C2, C3, C4 şi C5 s-a realizat o extracţie mai eficientă a gazului de depozit. Aşadar, având în vedere conformarea operatorului, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a se dispune suspendarea autorizaţiei de mediu şi încetarea activităţii. Din cauza precipitaţiilor abundente s-a constatat, însă, o migrare a gazului, ceea ce poate avea ca efect eliberarea în atmosferă a emisiilor fugitive. Astfel, pentru a preveni afectarea sănătăţii populaţiei, s-a impus administratorului depozitului de deşeuri închiderea celor cinci celule", se precizează în comunicatul transmis MEDIAFAX de Garda de Mediu.

Totodată, la ultima şedinţă a Comisiei de Analiză Tehnică, întrunită la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, s-a decis ca instalaţia de ardere la temperatură înaltă să fie permanent monitorizată, pentru a asigura un control strict asupra emisiilor.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii companiei Iridex au precizat că vor duce la îndeplinire şi aceste dispoziţii de etanşeizare a celor cinci celule de depozitare a deşeurilor, chiar dacă sunt de părere că nu era necesară această măsură.

În luna iulie a acestui an, comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Trif, a declarat că mirosul neplăcut resimţit de cetăţenii din nord-vestul Capitalei, care au depus deja 1.000 de plângeri, este cauzat de hidrogenul sulfurat, care depăşeşte limitele normale, poluarea provenind, cel mai probabil, de la groapa de gunoi Chiajna.

Ulterior, autorităţile au impus administratorului depozitului de deşeuri implementarea a 21 de măsuri menite să limiteze emisiile de hidrogen sulfurat, printre acestea numărându-se acoperirea cu un strat de 50 de centri de pământ a gunoaielor şi o captare mai eficientă a gazelor din interiorul celulelor unde sunt depozitate aceste deşeuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici