- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.04.2011, 15:50)
- Ovidiu Bărbulescu , , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvern: Nivelul de iod radioactiv este infim, nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei
Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.
Urmărește
297 afișări
Guvern: Nivelul de iod radioactiv este infim, nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că urmele de iod în apa de ploaie şi laptele de oaie au fost identificate în zona Slănic Prahova în cadrul unui studiu realizat de către o echipă, fără legătură cu supravegherea zilnică a radiaţiilor.
"Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 de bechereli/litru. Cercetătorii institutului au luat probe în cadrul unui studiu în zona Slănic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentraţiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentraţie extrem de mică, care nu poate pune în pericol viaţa nimănui", a spus Nicolae Victor Zamfir.
El a precizat că măsurătorile nivelului de radiaţii din zona Măgurele nu identifică nici măcar această concentraţie mică a ionilor de iod în jurul Capitalei.
Totodată, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară a adăugat că radioactivitatea produsă natural de pământ este foarte mare şi că de multe ori aceasta este foarte concentrată în pivniţele caselor, de aceea se recomandă ca acestea să fie bine aerisite.
Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.
După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari.
"Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizante, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene şi care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de I131", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, despre raportul care indică existenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie, după ce va primi toate datele necesare din partea instituţiilor de resort.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a apreciat că testele care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic trebuie refăcute, pentru a se constata cu certitudine dacă există într-adevăr iod radioactiv şi în ce cantitate.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe