Guvernul a limitat la 10.000 de euro despăgubirile morale pentru foştii deţinuţi politici
Guvernul a limitat, prin ordonanţă de urgenţă, la 10.000 de euro despăgubirile pe care instanţele judecătoreşti le pot acorda unui deţinut politic din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie1989, plafon care este redus la jumătate în cazul urmaşilor de gradul I.
Guvernul va limita la 10.000 de euro despăgubirile morale pentru foştii deţinuţi politici (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, prejudiciul moral suferit prin condamnare va fi în cuantum de până la "10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, 5.000 de euro pentru soţul/soţia şi descendenţii de gradul I şi 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul al II-lea".
Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.
MEDIAFAX a anunţat încă din luna aprilie, în exclusivitate, că Executivul pregăteşte un act normativ prin care să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Nota de fundamentare a proiectului de OUG menţionează că, din informaţiile Ministerului Finanţelor Publice în niciunul dintre dosarele având ca obiect cereri formulate în temeiul Legii nr.221/2009 nu au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile. Precizarea are rolul de a împiedica atacarea viitoarei prevederi ca fiind discriminatoare.
Pe de altă parte, în proiectul de ordonanţă se precizează că modificările "se aplică proceselor şi cererilor pentru a căror soluţionare nu a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă până la data intrării în vigoare a prezenei ordonanţe de urgenţă". Prin această exprimare, ministerul asumă implicit că pot exista foşti deţinuţi politici care să obţină daune prin decizii irevocabile în cuantum mai mare de 10.000 de euro.
De altfel, Tribunalul Bucureşti a decis în 11 iunie să acorde, în baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă şi a constatat caracterul politic al condamnărilor din perioada regimului comunist.
Diaconescu a solicitat în instanţă să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.
Avocatul său, fostul premier Victor Ciorbea, declara înainte de pronunţare că există o sentinţă a instanţei supreme prin care o persoană a fost despăgubită cu cinci milioane de lei pentru 63 de zile de arest preventiv. Ciorbea mai arăta că dacă Diaconescu a petrecut şase ani în arest, atunci cuantumul daunelor cerute este chiar mai mic decât i s-ar cuveni.
În replică, reprezentaţii Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Public au susţinut că instanţa trebuie să analizeze cuantumul despăgubirilor. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a apreciat chiar că însăşi notorietarea legată de suferinţele la care a fost supus Diaconescu reprezintă o formă de despăgubire.
Ministerul a introdus în proiectul de ordonanţă şi detalii privind modul de stabilire a cunatumului despăgubirilor, iar instanţa trebuie să ia în calcul "şi măsurile reparatorii deja acordate în temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare".
Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost aprobată la jumătatea anului trecut, iar foştii deţinuţi politici pot depune solicitări de despăgubire într-o perioadă de trei ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO