- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a suspendat emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate
Guvernul a decis, marţi, suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Guvernul a suspendat emiterea titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)
Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expiră în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.
"Este vorba de suspendarea pe o perioadă de şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire către Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor, a emiterii titlurilor de conversie şi a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri", a spus Suciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
El a precizat că în acest interval de şase luni va fi elaborat un alt act normativ care va reglementa procesul de retrocedare.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, conform unei verificări efectuate de Ministerul Finanţelor.
Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat marţi, după şedinţa de Guvern, că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registră de evidenţă, iar în urma verificărilor s-a constatat că în cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis certificate de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor.
Danielescu a precizat că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011, circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.
Dorina Danielescu a a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.
Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care incorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate.
Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.
În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,69% din acţiunile Fondului Proprietatea, pachet însă blocat la depozitatul central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii. În acelaşi timp, statul mai are un pachet nesemnificativ, reprezentând 0,04% din acţiunile FP.
Surse oficiale au declarat, marţi dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri.
Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.
Dacă suma solicitată este de până la 250.000 de lei plata se face printr-o singură tranşă, iar în caz contrar în două tranşe, pe o perioadă de doi ani.
Până la finele lunii ianuarie au fost înregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de opţiune.
Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din ANRP a emis până la sfârşitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru înregistrarea în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13,38 miliarde lei.
În privinţa valorificării titlurilor prin acordarea despăgubirilor în numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plată, în valoare de 616,6 milioane lei.
Suma necesară pentru acordarea despăguburilor în numerar persoanelor îndreptăţite, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1,6 miliarde lei.
ANRP are pentru anul în curs, la capitolul Despăgubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.