- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul amână temporar reintroducerea certificatului energetic
Guvernul a amânat discuţia legată de reintroducerea certificatului energetic la vânzarea sau achiziţia de locuinţe, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Guvernul amână temporar reintroducerea certificatului energetic (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Guvernul a decis să amâne o decizie în privinţa reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat că noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor şi obţinere a certificatelor care nu sunt încă destul de clar stabilite, iar numărul de auditori este prea mic. Posibil ca discuţia să continue săptămâna viitoare", au afirmat sursele citate.
Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie, menţionează instituţia
Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara în luna ianuarie că numărul insuficient de evaluatori a determinat amânarea punerii în practică a prevederii prin care locuinţele care urmează să fie vândute trebuie să aibă certificate energetice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO