- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.07.2014, 17:44)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul amână transferul programelor de sănătate, pentru a evita şi efecte "mediatice şi politice"
Guvernul a amânat data până la care finanţarea programelor de sănătate este transferată în responsabilitatea CNAS, termen care expiră în august, argumentul fiind că, altfel, ar apărea disfuncţionalităţi majore în accesul bolnavilor la servicii medicale, cu consecinţe inclusiv "mediatice şi politice"
Urmărește
129 afișări
Guvernul amână transferul programelor de sănătate, pentru a evita şi efecte "mediatice şi politice" (Imagine: Shutterstock)
Termenul a fost amânat prin ordonanţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
În proiectul redactat de către Ministerul Sănătăţii a fost propus ca acest termen, care expiră la 1 august, să fie amânat până la 1 ianuarie 2015, deoarece procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat.
În prezent, activităţile din programele naţionale de sănătate sunt finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii, atât din bugetul de stat, cât şi din veniturile proprii, pentru programele naţionale de sănătate publică, respectiv din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru programele naţionale de sănătate curative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Astfel, derularea propriu-zisă a fiecărui program este în responsabilitatea managerială, administrativă şi financiară a instituţiei din bugetul căreia este asigurată finanţarea.
În condiţiile în care, pentru acest an, a fost planificată trecerea activităţilor de la structurile deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii (direcţiile de sănătate publică) către consiliile judeţene şi pentru continuarea activităţilor specifice programelor naţionale de sănătate publică, la începutul anului a fost decis transferul implementării şi finanţării acestora în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) începând cu 1 august 2014, cu păstrarea rolului ministerului în domeniul reglementării şi controlului acestora.
Ministerul de resort a propus însă acum ca acest termen să fie amânat până anul viitor, explicând că procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS, necesare pentru preluarea implementării, coordonării, monitorizării şi evaluării programelor naţionale de sănătate publică.
Ministerul mai arată, în nota de fundamentare a ordonanţei, că efectuarea acestui transfer în timpul exerciţiului bugetar al anului curent ar putea genera disfuncţionalităţi majore în asigurarea unui mecanism financiar funcţional care să închidă obligaţiile de plată înregistrate şi să asigure fondurile necesare finanţării programelor transferate.
În nota de fundamentare a ordonanţei se mai afirmă însă că timpul insuficient pentru elaborarea şi aplicarea unor noi hotărâri a Guvernului şi a normelor tehnice subsecvente, precum şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare a programelor naţionale de sănătate cu toţi funizorii de servicii medicale împlicaţi în derularea acestora ar putea conduce la disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative, cu consecinţe nu doar medicale şi sociale, dar şi "mediatice şi politice".
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe