Guvernul aprobă OU pentru deblocarea situaţiei unor primării,dar şi pentru profesorii fără doctorate

Guvernul a adoptat, miercuri, o OU prin care reglementează domenii total diferite-deblocarea situaţiei unor primării cu aleşi suspendaţi sau a unor consilii dizolvate, dreptul universităţilor de a angaja profesorii fără studii doctorale finalizate, dar şi modificarea legii finanţelor publice.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă OU pentru deblocarea situaţiei unor primării,dar şi pentru profesorii fără doctorate

Guvernul aprobă OU pentru deblocarea situaţiei unor primării,dar şi pentru profesorii fără doctorate

"Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan. În aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale (hotărâri ale consiliului local, dispoziţii ale primarului) şi/sau prestarea anumitor servicii publice, cu consecinţe negative asupra bunei administrări a localităţii respective", se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

În situaţiile precizate în comunicatul Executivului este vorba despre imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, imposibilitatea de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie 2015) nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, imposibilitatea emiterii autorizaţiilor de construcţie şi imposibilitatea acordării unor drepturi sociale respectiv de asistenţă socială, protecţia copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situaţii au fost stabilite următoarele măsuri: "drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile; în cazul dizolvării consiliului local - posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanţi; în situaţia majorării/diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, prin hotărâre de Guvern - posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice; referitor la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 – posibilitatea aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-şi poate exercita atribuţiile -prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite), cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice; emiterea autorizaţiilor de construire de către preşedinţii consiliilor judeţene, pentru lucările care se execută la imobile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale unde primarul nu îşi poate exercita atribuţiile", potrivit sursei citate.

Fără nicio legătură cu problemele autorităţilor locale, ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ pot aproba, la propunerea consiliului de administraţie,
în anul universitar 2015-2016, continuarea raporturilor juridice de muncă pentru cadrele didactice cu grad de asistent/lector care nu şi-au obţinut titlul de doctor până la această dată.

În lipsa unei astfel de prevederi, dat fiind numărul semnificativ de cadre didactice fără studiile doctorale finalizate, instituţiile de învăţământ superior ar fi fost în imposibilitatea de a asigura condiţiile optime pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Un alt subiect fără nicio legătură cu celelalte teme ale ordonanţei vizează modificarea a două aspecte din Legea finanţelor publice. Astfel, guvernul a dispus că se prorogă până la 1 ianuarie 2017 termenul pentru aplicarea prevederilor referitoare la elaborarea bugetului la partea de cheltuieli pe credite de angajament şi credite bugetare, precum şi amânarea cu doi ani, de la 20 octombrie 2015 la 20 octombrie 2017, a intrării învigoare a prevederii potrivit căreia conducătorii compartimentului financiar-contabil din instituţiile publice aflaţi în funcţie trebuie să obţină certificat de atestare a cunoştinţelor în Sistemul European de Conturi.

Prin aceeaşi Ordonanţa de Urgenţă, Guvernul a mai deciz că responsabilitatea prezentării României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale revine Ministerului Finanţelor Publice. Reprezentarea României se realizează tot de către Ministerul Finanţelor Publice şi în situaţia în care România este chemată în faţa tribunalelor arbitrale, atunci când prin cererile de arbitrare sunt invocate
clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte.

Nu este prima oră când Guvernul reglementează domenii total diferite printr-o singură ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici