- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul Boc a făcut 26.000 de angajări în administraţie în 2009
Numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu aproape 8% exact la un an de la începerea crizei, an în care Guvernul Boc anunţa disponibilizări, îngheţări de posturi şi concedii fără plată în rândul angajaţilor din sectorul public, scrie Ziarul Financiar în ediţia de vineri.
Guvernul Boc a făcut 26.000 de angajări în administraţie în 2009
Peste 360.000 de salariaţi români au dispărut din statistici în perioada octombrie 2008- octombrie 2009, în timp ce numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu mai mult de 26.000, arată
date publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, numărul de angajaţi din administraţia publică era în luna octombrie 2009 de 360.000, faţă de 334.000 în octombrie 2008. Acest studiu privind numărul de salariaţi, publicat anual în aprilie, este mult mai detaliat decât raportările lunare, Statistica având nevoie de câteva luni de la colectarea datelor (în octombrie) pentru procesarea lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi au fost înregistrate în sectorul industrial, majoritar privat, unde aproape 230.000 de angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, şi în construcţii, unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a efectivului de personal, de -17%, adică au dispărut 70.000 de joburi.
"Guvernul, ca orice alt angajator, a făcut şi în 2009 noi angajări din două motive: a avut nevoie şi a avut bani. Eu am susţinut încă de pe vremea lui Tăriceanu că avem un aparat de stat obez, bazându-mă pe o statistică comparativă simplă: în Polonia, de exemplu, numărul de funcţionari la mia de locuitori e de trei ori mai mic decât în România", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Alianţei
Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), citat de Ziarul Financiar.
Angajatorii din sectorul construcţiilor, unde lucrează în prezent aproape 350.000 de salariaţi, au fost nevoiţi să facă disponibilizări masive ca urmare a neîncasărilor la timp a creanţelor şi a lipsei de finanţări pentru lucrările din domeniu.
În octombrie 2009 numărul salariaţilor din construcţii era cu peste 68.000 mai mic decât efectivul din perioada similară din 2008.
"Reprezentanţii firmelor din construcţii spun că este inacceptabil ca primăriile, pentru care au efectuat lucrări, să nu-şi plătească datoriile la ei şi în acelaşi timp să aloce bani pentru salariile funcţionarilor
şi pentru alte cheltuieli. Ne confruntăm şi cu o subfinanţare a sectorului, iar dacă Guvernul nu va lua măsuri în acest trimestru, cu siguranţă că vom mai pierde 10 -15% din numărul total de salariaţi", susţine Laurenţiu Plos ceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Pe de altă parte, profesorul de ştiinţe politice Cristian Pârvulescu crede că numărul angajărilor făcute anul trecut în administraţia publică nu este mare, având în vedere faptul că toama trecută premierul Boc anunţa că va face 14.000 de concedieri.
"Nu putem vorbi de un exces al numărului de angajări în administraţie. Problema României nu este numărul mare al funcţionarilor publici, ci ineficienţa acestora, care vine mai ales din faptul că mulţi dintre ei au fost angajaţi pe criterii politice", explică Pârvulescu.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Guvernului nu au oferit explicaţii legate de creşterea numărului de angajaţi din administraţia publică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO